Wpis z mikrobloga

#motocykle Mirasy pomóżcie podjąć decyzję. Szukam 1-ego moto po kat. A. Wcześniej tylko auto (10 lat). Waham się między KTM Duke390 a MT07 zdławionym do tych 35kW. Czy waszym zdaniem te 30kg różnicy to będzie dużo dla okresu nauki? Celuję w moto nowe, zależy mi na ABS.
  • 26
@dejwis bo się trochę cykam ( _) Wiem, że sama się manetka nie odkręci, ale jednak trochę mniej mocy to trochę mniejsze zaskoczenie w razie W. Słyszałem, że blokada w tych nowych to tylko zmiana na kompie, więc po 1 sezonie będę mógł sobie odblokować.
@nagro85 nasłuchałem się, że takie "poważne moto" na początek to słaby pomysł, bo zamiast się uczyć to będę walczył o przetrwanie. Umówmy się, że po egzaminie dalej nie umiem jeździć. Btw. 170cm here ( ͡ ͜ʖ ͡)
@Mert82: Nawet jako pierwsze moto? W czym przepaść, nie zależy mi żeby był jakoś super szybki, zależy mi żeby się dużo nauczyć i nie zabić przy tym. Aha nie napisałem w sumie, że moto ma być do miasta (20km w korku codziennie). Ew. raz se skoczę gdzieś na tripa.
@nagro85: Mógłbyś proszę jakoś uargumentować? Czemu na pierwsze moto lepsze cięższe i mocniejsze? Dzięki!

A co do szkoły to mam poczucie, że nie da się spoko ogarnąć moto w ciągu 20h, wiadomo, że u Kulika bym się więcej na uczył, ale w sumie ze swojej szkoły też jestem zadowolony, mogło być gorzej, że tak powiem :D
@JeromeRF: @nagro85 W sumie to obejrzałem Staszka MCSTX vlog o kupowaniu moto i on zasiał we mnie ziarno niepewności :D Twierdzi, że im cięższe moto tym się mniej człowiek uczy, a z tego co słyszałem gość raczej mówi z sensem.
@kostuch: Jedź, przymierz się do obydwu, może się okazać że jak się przymierzysz jeden od razu odpadnie. MT07 to nie jest jakiś potwór mocny, to normalne moto, ja się na takiej uczyłem jeździć w szkole jazdy (i na Gladiusie). Moją opinię o Duke masz powyżej, czyli wygląda się na nim jak na kozie. Pojawił się powyżej posiadacz takowego i zgadza się z tą opinią.
@kostuch: No faktycznie, jest taka zależność. No ale to blokowanie nic Ci nie da, jak chcesz faktycznie szybko i bezstresowo się nauczyć to kup sobie jakąś 300. Tyle tylko, że bezpieczeństwa to raczej nie poprawi, jak będziesz chciał to i tu się rozbujasz do 150. Po prostu lżejsze moto więcej wybaczają i człowiek na więcej się odważa, przez co szybciej uczy.
@kostuch: Nie dław, moce do tych 70-80KM to żaden problem na początek, po prostu nie będziesz wkręcał go na obroty na początku, a im bardziej się oswoisz z moto tym wyżej możesz go kręcić. A te 36kW (49KM) to będziesz miał np w GSF-600 w okolicy 7200 rpm i na początek po prostu kręć moto poniżej i tyle, a najlepiej trzymaj się dołu obrotów 3-5k ( ͡° ͜ʖ ͡