Aktywne Wpisy
Galeria-Widgeta +443
Kaloszak5 +5
Dostałem ofertę pracy 85000 EUR / rok. Obecnie żyję w Szwecji ale skoro praca jest fully remote, policzyłem sobie przenosiny do Polski i ku memu zaskoczeniu, w Polsce zarabiałbym mniej.
Wyliczenia wg online kalkulatorów:
Szwecja:
20155PLN na rękę
Polska:
19546PLN na rękę
co tu się w Polsce #!$%@?ło XD?? Czy lepiej byłoby mi to zrobić na B2B?
#nowylad #podatki #programista15k #ksiegowosc
Wyliczenia wg online kalkulatorów:
Szwecja:
20155PLN na rękę
Polska:
19546PLN na rękę
co tu się w Polsce #!$%@?ło XD?? Czy lepiej byłoby mi to zrobić na B2B?
#nowylad #podatki #programista15k #ksiegowosc
1) Kupić używane i7 4470/4790 + 2x4 GB ramu na DDR3 1600mhz - w sumie będę miał 16GB. Takie rozwiązanie wyniesie mnie około 600zł po sprzedaży CPU które mam obecnie.
2) Kupić nowe: Ryzen 2600 + 2x8GB DDR4 3200Mhz + jakieś mobo na B450. Po sprzedaży obecnego CPU+MB+RAM wyniesie mnie to 1150zł, ale RAM wezmę na raty 0%, więc "na już" będę musiał wydać 450zł + 90zł miesięcznie przez kolejne 8 miesięcy.
Za opcja nr 1 przemawia mniejszy wydatek finansowy i to chyba tyle. Na minus: wyższy koszt na już 600zł vs. 450zł, starsza technologia.
Za opcja nr 2 przemawia nowsza technologia, możliwość przejścia na 3cia generacje Ryzenow w roku 2020/2021, nowe części = gwarancja. Na minus: wyższy koszt w ogólnym rozrachunku 1150zł vs. 600zł.
Wydajność w obu przypadkach będzie raczej podobna, z lekkim wskazaniem na Ryzena ze względu na ram i być może w przyszłości ze względu na 6 rdzeni.
Wybór raczej oczywisty (przesiadka na Ryzena), ale może ktoś będzie miał jakieś ciekawe spostrzeżenie/opinie. Dodaje jeszcze ankietę dla leniwych.
Ogólnie zamierzam poczekać jeszcze do Black Friday/Cyber Monday, ale chciałem zasięgnąć opinii kogoś innego.
#komputery
W jaki
https://thebottlenecker.com/calculator