Wpis z mikrobloga

Według danych WHO w 2012 roku na świecie 6,5 miliona ludzi zginęło (najwięcej w Chinach) z powodu chorób związanych z zanieczyszczeniem powietrza. To 11,6 procent wszystkich zgonów na świecie - więcej niż liczba osób zabitych przez AIDS, gruźlicę i wypadki na drogach łącznie.

Zanieczyszczenie powietrza jest czwartym co do wielkości zagrożeniem dla zdrowia ludzi, za wysokim ciśnieniem krwi, ryzykiem dietetycznym i paleniem.

Na załączonej mapce możecie zobaczyć jak wygląda aktualny stan powietrza w Pekinie (1) w porównaniu do Gdańska (2), Detroit (3) oraz Kawasaki (4).

Ze względu na duże zainteresowanie zdecydowałam się na założenie autorskiego tagu - #wielkismogchinski. Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi wpisami to zapraszam do followania ()

#gruparatowaniapoziomu #smog #chiny #polska #ciekawostki
A.....n - Według danych WHO w 2012 roku na świecie 6,5 miliona ludzi zginęło (najwięc...

źródło: comment_cwk7OifFy6V9O3ulQVxfkrdqaohKWNz1.jpg

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • 1
@Aedemkun #!$%@?.. się przestraszyłem, że na tam gdzie mieszkam czyli na północny- zachód od Gdańska jest jakiś Czarnobyl o którym nic nie wiem.
Edit. Na mobilnej wygląda to tak.
  • Odpowiedz
@Aedemkun: Cześc, obserwuje twój tag i jeśli jest taka możliwość to proszę na mapce Pekinu łapać obszar wraz z dzielnicą Changping (północny Pekin) bo tutaj aktualnie się znajduję i jestem ciekaw czy mogę wyjść pobiegać czy lepiej zostać w pokoju ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz