Wpis z mikrobloga

Muszę przyznać, że nie jest tak źle jak się o tej grze tutaj, ale i ogólnie w Internecie pisze. Wgrałem unofficial FV4 patch, jakiś mod na rozszerzenie broni i przede wszystkim mod na system dialogowy znany z New Vegas/F3, gdzie można podejrzeć pierwsze zdanie wypowiedź, bo ten zaimplementowany oryginalnie to jest jakieś nieporozumienie.

Za mną 5 godzin rozgrywki, na plus gunplay + fajnie działający VATS (jak na action "rpg"), moim zdaniem gra wygląda całkiem fajnie graficznie, choć niektóre tekstury odstają poziomem. Dobrze wyglądają dostępne modyfikacje broni i zbroi. Najmocniejszym punktem jednak eksploracja - póki co sprawdziłem parę lokacji dookoła Sanctuary, ale aż się chcę iść do kolejnej lokalizacji widocznej na "kompasie".

Na minus: immersja bohatera i głównej linii fabularnej - po 5h grania już zapomniałem, że mi zabili żonę i porwali dziecko... questy poboczne już zalatują typowym idź tam, zabij tamtych, przynieś mi tamto - trochę słabo. Pomijam fakt dostępu do power armoru po dwóch (!) godzinach grania, w ogólnym rozrachunku jest to szczegół, ja swój zostawiłem w osadzie i gram tak jak by go nie było.

Nie jest to na pewno rpg z prawdziwego zdarzenia, bardziej 80% gry akcji + 15% jakiś elementów rpg + 5% czegoś czego sami twórcy chyba nie byli pewni. Patrząc na Fallouta 76 to widać dlaczego FV4 był zrobiony tak jak był, większe nastawienie na akcję, sprawdzili rynek i teraz wypychają produkt typowo do on-line. Prawdopodobnie zdali sobie sprawę, że można z tej marki tak samo wycisnąć $$$ jak przy Elder Scrollach Online. Podsumowując, gra fajna dla kogoś kto lubi eksplorować świat i bawić się fajnymi mechanikami gry. Na pewno nie przykładałbym takiej wagi do negatywnych opinii jeśli ktoś nie może się zdecydować czy kupić GOTY i sprawdzić tytuł.
#fallout4 #fallout
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PiewcaPozogi92: Fallout 4 pewne rzeczy robi świetnie, a pewne tragicznie. Grając w niego te tragiczne rzeczy mnie irytowały bo psuły odbiór innych świetnie zrobionych elementow gry.
Najsłabszym elementem są postacie, dialogi i zadania. Fajnych zadań jest mało (silver shroud wymiata). Ja w falllout grałem niedługo po wiedzmienie 3 wiec kurcze, modele postaci, dialogi itp strasznie mnie raził w oczy. Fallout świetnie robi świat, eksploracje i klimat. Miasto jest zrobione świetnie
  • Odpowiedz
@PiewcaPozogi92: włącz sobie tryb survival, nie jest jakoś bardzo trudno ale jest dużo ciekawiej i wiele mechanik nabiera jakiegokolwiek sensu. Power armor nie jest jakiś specjalnie op, a przy niektórych postaciach jest dużo gorszy niż zwykłe pancerze
  • Odpowiedz
@ZaQ_1: Drugie podejście zrobię na survivalu raczej. Teraz gram na trudnym, ale mam juz kilka modow zainstalowanych. Polecam Vivid Weathers i najlepsze - mod który podmienia oryginalny soundtrack na motywy z F1/F2 i ambienty w klimacie post-apo - głupia muzyka, a robi niesamowita robotę.
  • Odpowiedz
  • 0
@PiewcaPozogi92 fajny jest jeszcze mod z porami roku, a z must have to dłuższe kable przy budowaniu.
No i pewnie już sam to rozkminiłeś ale i tak napiszę. Do zarabiania kasy najlepiej zrobić gigantyczną farmę arbuzów i sprzedawać je Lucy Abernathy. Dużo lepsza kasa niż z handlu wodą.
  • Odpowiedz