Wpis z mikrobloga

Przerabiasz w #licbaza klasyk w rodzaju Zbrodnia i kara? Zagnij swoją polonistkę i zadaj jej pytanie, na które nie będzie znała odpowiedzi! Na przykład:
- Psze pani, a czy Raskolnikow może być w ogóle pociągany do odpowiedzialności za swoje działanie?
Albo:
- A może on rzeczywiście dobrze zrobił mordując tę starą prukwę?
Sięgnij do kolejnego odcinka Pana od filozofii i zobacz, jakie filozoficzne wątki kryje w sobie książka Dostojewskiego! To tylko dziewięć minut Twojego życia a wspomnienie wyjścia z klasy like a boss w slow mo i przy dźwiękach Chariots of FIre Vangelisa zostaje na całe życie!

#filozofia #ciekawostki #youtube #tworczoscwlasna #literatura #panodfilozofii #dostojewski
J.....0 - Przerabiasz w #licbaza klasyk w rodzaju Zbrodnia i kara? Zagnij swoją polon...
  • 3
  • Odpowiedz
Zagnij swoją polonistkę i zadaj jej pytanie, na które nie będzie znała odpowiedzi!

@JackTheDevil90: czemu miałaby nie znać odpowiedzi na te pytania? Przecież one są łatwe.

- Psze pani, a czy Raskolnikow może być w ogóle pociągany do odpowiedzialności za swoje działanie?

@JackTheDevil90: oczywiście, że może i gdybyś doczytał książkę do końca, to wiedziałbyś, że został pociągnięty do odpowiedzialności. Przecież po to go szukali, żeby go osądzić i dać mu
  • Odpowiedz
@mk321:

czemu miałaby nie znać odpowiedzi na te pytania? Przecież one są łatwe.

Dla jednych łatwe, dla innych niekoniecznie. Nawet jeżeli są łatwe, to odpowiedzi na nie nie są oczywiste.

oczywiście, że może i gdybyś doczytał książkę do końca, to wiedziałbyś, że został pociągnięty do odpowiedzialności.

Ja nie mówię, że nie został. Wręcz przeciwnie: w filmie stwierdzam, że sąd ostatecznie go skazał, ale istnieją pewne racje, aby uznać, że nie był
  • Odpowiedz
@JackTheDevil90: nie obejrzałem. Dałeś pytania, na które potencjalna nauczycielka miałaby nie znać odpowiedzi albo chociaż wpaść w zakłopotanie. Specjalnie nie włączałem filmu (bo przecież taka nauczycielka też go nie obejrzy). Według mnie pytania są banalne i większość nauczycielek nie powinna mieć z nimi żadnego problemu.

Nawet jeżeli są łatwe, to odpowiedzi na nie nie są oczywiste.

@JackTheDevil90: są oczywiste. A przynajmniej zadane w taki sposób.

Ja nie mówię, że nie
  • Odpowiedz