Aktywne Wpisy

aspartamowy +97
źródło: Screenshot_20250618-192303
Pobierz
Pixario +110
Mam przewlekłą chorobę neurologiczną od około 2 lat, napisałem objawy w Groka i wypluł mi że to choroba kręgosłupa w odcinku szyjnym przy kolejnej wizycie zwróciłem na to uwagę lekarzowi ten obśmiał ale nalegałem i skierowanie na MRI dostałem, prześwietleniu okazało się ze mam tą chorobę kurtyna. I tak przez 2 lata byłem leczony tylko objawowo nikt nie szukał przyczyny do tego pragnę dodać że miałem przez to jedna małą operację chirurgiczną

$liczba = Read-Host "Podaj liczbę: "
if ($liczba -lt 2){
Write-Host "Wpisana liczba nie jest liczbą pierwszą *1*"
break
}
Po wprowadzeniu np. 121, 111, wywala mi, iż warunek jest spełniony, a przecież wiadomo, że nie (111 nie jest mniejsze niż 2). Przy wprowadzeniu np. 58, skrypt działa poprawnie o.O
Dla rozjaśnienia: -lt zastępuje < (mniejsze niż).
PS. Nie zwracajcie uwagi na komunikat wypisujący, jest to wycinek kodu, aby zanalizować zaistniałą, śmieszną sytuację z liczbą np. 121.
#powershell #programowanie #algorytmy
źródło: comment_hSx10WSVHmUjkdsElLcGwHmii6mhphMB.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora
Powyżej 99 jest problem :/
Ale dlaczego??? Przecież to śmieszna sprawa.
źródło: comment_o168b1tMqLgnU9xItGabn6AmRXZ4YIY1.jpg
źródło: comment_DoXJpaDnLOTvprAxS1J6lNTdVH7TBXrk.jpg
Komentarz usunięty przez autora
jak z -lt 3, dam 12, 14, 16 to warunek jest spełniony (jakby 12 było mniejsze niż 3) i wypisuje komunikat o.O
źródło: comment_PgEA7UTeKx1RDZezCc5nqY6a5EQkAaY2.jpg
To są naprawdę jakieś jajka dla mnie o.O
Ja też pisałem w innych, ale to jest aż absurdalne. Jak wpiszę normalnie komendę to działa.
I poza tym pytanie czy da się w jakiś sposób przekonwertować na int, ja nie do końca wiem jak działa, gdyż dopiero się go uczę. Ale ta sytuacja doprowadza mnie lekko do znienawidzenia Powershella.
źródło: comment_G5aeCn7OJJQata6zmisrbC9R8iAgIdFQ.jpg
PobierzRead-HostCi najpewniej zaczytał stringa, którego później chcesz porównać z liczbą.Wtedy PowerShell - najpewniej - konwertuje 2 na "2", na co mogą wskazywać Twoje przykłady, bo w każdym z nich zamiana dwójki na string dawałaby właśnie takie wyniki jak napisałeś
Dla innych:
Wystaczy użyć:
$string