Aktywne Wpisy
tl;dr
Koleżanka z #pracbaza na początku maja zaprosiła mnie na #wesele jako osobę towarzyszącą. Na początku się nie zgodziłem, bo nie przepadam za weselami. Poniżej jeszcze kilka razy mnie prosiła i w końcu się zgodziłem, bo to taka szara myszka jest i pewnie rodzice i jakieś ciotki nie daliby jej spokoju jakby przyszła sama xD.
Zgodziłem, się ale pod dwoma warunkami. Nie będę tańczyć ani uczestniczyć w żadnych "zabawach" weselnych. Wczoraj odbyło się to wesele. Siedzimy na sali, podali jedzenie. Godzinę później zaczęła grać muzyką i po kilkudziesięciu minutach prawie wszyscy poszli tańczyć. Zostaliśmy przy stole tylko ja z tą koleżanka i dziadkowie/starsze osoby.
Koleżanka z #pracbaza na początku maja zaprosiła mnie na #wesele jako osobę towarzyszącą. Na początku się nie zgodziłem, bo nie przepadam za weselami. Poniżej jeszcze kilka razy mnie prosiła i w końcu się zgodziłem, bo to taka szara myszka jest i pewnie rodzice i jakieś ciotki nie daliby jej spokoju jakby przyszła sama xD.
Zgodziłem, się ale pod dwoma warunkami. Nie będę tańczyć ani uczestniczyć w żadnych "zabawach" weselnych. Wczoraj odbyło się to wesele. Siedzimy na sali, podali jedzenie. Godzinę później zaczęła grać muzyką i po kilkudziesięciu minutach prawie wszyscy poszli tańczyć. Zostaliśmy przy stole tylko ja z tą koleżanka i dziadkowie/starsze osoby.
Mega_Smieszek +446
Miałem chwilę zadumy i naszła mnie pewna myśl: jak widzi Nas - Polaków ludność z "drugiego końca świata"? Gdyby się tak zastanowić to historia drugiej połowy XX i początku XXI wieku, zarówno w Polsce, jak i w Republice Południowej Afryki ma kilka punktów wspólnych. Ludność obu krajów żyła pod naciskiem małej grupy "klasy rządzącej". Większość społeczeństwa żyła w strachu przed władzą i była wobec niej obywatelami drugiego sortu. Władza ta w obu przypadkach została obalona na przełomie lat '80 i '90 przez "prostego chłopa" wywodzącego się z ludu. Oba te kraje ciągle zmagają się z widmem minionego ustroju, a najbardziej skorzy do rozliczania przeszłości są młodzi ludzie (popychani przez kilkoro "zmurszałych dziadów"), którzy nigdy nie doświadczyli życia w komunie/apartheidzie.
Tak więc otworzyłem sobie kilka południowoafrykańskich stron z wiadomościami: news24.com, thesouthafrican.com, thecitizen.co.za, oraz timeslive.co.za. We wbudowanych wyszukiwarkach wpisałem hasło: "Poland". Oto wyniki z ostatnich kilku miesięcy, które odnoszą się bezpośrednio do naszego kraju (z pominięciem wydarzeń sportowych) przedstawione w porządku chronologicznym.
News24.com
Polska policja rozbija ultraprawicowe bojówki blokujące paradę równości w Lublinie
Prezydent Polski uhonorował dyplomatę ratującego Żydów podczas drugiej wojny światowej
Grupa ofiar opublikowała mapę z miejscami, w których księża molestowali dzieci
Drużba zginął w drodze na wesele. Państwo młodzi kontynuowali ceremonię
News24 jest chyba najbardziej obszernym lokalnym portalem informacyjnym. Więcej artykułów tutaj.
The South African
Tutaj będzie przyjemniej, choć o wiele mniej odnośników:
Reklama Wrocławia jako atrakcji turystycznej
Dwa wpisy od południowoafrykańskich podróżników zachwycających się Warszawą i Krakowem
Co powinieneś wiedzieć od Januszu Walusiu? Nie byłem pewien, czy linkować, ale Janusz Waluś jest niestety zbyt rozpoznawalną postacią w RPA, żeby go pominąć. Na szczęście polska społeczność nie jest oceniana przez pryzmat jednego człowieka.
Więcej tutaj.
The Citizen
Pamiętna czekoladowa powódź
Polska ściąga migrantów ze wschodu, żeby zatkać dziurę na rynku pracy
[UE pozywa Czechy, Polskę i Węgry za niesolidarność w sprawie uchodźców] (https://citizen.co.za/news/news-africa/1752296/europe-migrants-czech-hungary-poland/)
UE rozpoczyna bezprecedensową procedurę wobec Polski
Ogólnie, da się zauważyć mniej neutralny trend niż we wiadomościach z News24.com.
Więcej tutaj.
Times Live South Africa
Warszawa świetnym miejscem dla każdego, kto lubi otwarte przestrzenie, historię i zimne p--o
Janusz Waluś - powinien zostać, czy powinien odejść?
I to w sumie tyle. Jaki wynika z tego wniosek? Otóż ludzie w RPA nie mają pojęcia o życiu w Polsce...
A teraz ja Wam zadam pytanie: jakie pojęcie o życiu w RPA macie Wy?
#rpa #rpameksykiemafryki #news #4konserwy #neuropa #polityka #afryka #niepopularnaopinia
@Ethordin: macie tam krewetki z kosmosu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Sam nie wiem co gorsze ¯_(ツ)_/¯
Pracuję na uniwersytecie, robię doktorat z Inżynierii Chemicznej i ogólnie cieszę się życiem.
1. Studiowałeś w RPA czy dostałeś się na doktorat tam po studiach w PL?
2. Mieszkasz za murem z rutem kolczastym czy w jakiejś normalnej dzielni gdzie ludzie są 'mixed'?
3. Jak
2. Mieszkam w bloku, mieszkańcy tu są, jak to ładnie ująłeś "mixed", i tak mamy murek z drutem kolczastym, ale dzielnica jest całkiem spoko, dużo pubów, barów i ogólnie jest tłoczno - bezpiecznie.
3. Jedzenie porównywalnie,
Zależy do którego miasta chcesz dolecieć. Do mnie latają Emiraty i Katar. Do Johannesburga jest znacznie więcej połączeń.
Pytanie dodatkowe chociaż jako poważny człek nauki pewnie nie interesujesz się takimi rzeczami - czy jest w RPA jakiś odpowiednik takiego naszego polskiego Walaszka albo chociaż memów o nosaczu? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
elektronika - kosmos - kosmos że drogo czy tanio?
i takie ogólne pytanie, co myślisz, jak idziesz do pracy? Ja mam wszystko w tzw. tyle, idę zrobić swoje, czegoś nowego się nauczyć i wrócić do domu, a jaki jest Twój cel?
Kur*a jak mi się nie chce ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A memy są tu: http://shitsouthafricanssay.com/