Wpis z mikrobloga

Jak nas widzi RPA...

Miałem chwilę zadumy i naszła mnie pewna myśl: jak widzi Nas - Polaków ludność z "drugiego końca świata"? Gdyby się tak zastanowić to historia drugiej połowy XX i początku XXI wieku, zarówno w Polsce, jak i w Republice Południowej Afryki ma kilka punktów wspólnych. Ludność obu krajów żyła pod naciskiem małej grupy "klasy rządzącej". Większość społeczeństwa żyła w strachu przed władzą i była wobec niej obywatelami drugiego sortu. Władza ta w obu przypadkach została obalona na przełomie lat '80 i '90 przez "prostego chłopa" wywodzącego się z ludu. Oba te kraje ciągle zmagają się z widmem minionego ustroju, a najbardziej skorzy do rozliczania przeszłości są młodzi ludzie (popychani przez kilkoro "zmurszałych dziadów"), którzy nigdy nie doświadczyli życia w komunie/apartheidzie.

Tak więc otworzyłem sobie kilka południowoafrykańskich stron z wiadomościami: news24.com, thesouthafrican.com, thecitizen.co.za, oraz timeslive.co.za. We wbudowanych wyszukiwarkach wpisałem hasło: "Poland". Oto wyniki z ostatnich kilku miesięcy, które odnoszą się bezpośrednio do naszego kraju (z pominięciem wydarzeń sportowych) przedstawione w porządku chronologicznym.

News24.com

Polska policja rozbija ultraprawicowe bojówki blokujące paradę równości w Lublinie

Prezydent Polski uhonorował dyplomatę ratującego Żydów podczas drugiej wojny światowej

Grupa ofiar opublikowała mapę z miejscami, w których księża molestowali dzieci

Drużba zginął w drodze na wesele. Państwo młodzi kontynuowali ceremonię

News24 jest chyba najbardziej obszernym lokalnym portalem informacyjnym. Więcej artykułów tutaj.

The South African

Tutaj będzie przyjemniej, choć o wiele mniej odnośników:

Reklama Wrocławia jako atrakcji turystycznej

Dwa wpisy od południowoafrykańskich podróżników zachwycających się Warszawą i Krakowem

Co powinieneś wiedzieć od Januszu Walusiu? Nie byłem pewien, czy linkować, ale Janusz Waluś jest niestety zbyt rozpoznawalną postacią w RPA, żeby go pominąć. Na szczęście polska społeczność nie jest oceniana przez pryzmat jednego człowieka.

Więcej tutaj.

The Citizen

Pamiętna czekoladowa powódź

Polska ściąga migrantów ze wschodu, żeby zatkać dziurę na rynku pracy

[UE pozywa Czechy, Polskę i Węgry za niesolidarność w sprawie uchodźców] (https://citizen.co.za/news/news-africa/1752296/europe-migrants-czech-hungary-poland/)

UE rozpoczyna bezprecedensową procedurę wobec Polski

Ogólnie, da się zauważyć mniej neutralny trend niż we wiadomościach z News24.com.
Więcej tutaj.

Times Live South Africa

Warszawa świetnym miejscem dla każdego, kto lubi otwarte przestrzenie, historię i zimne p--o

Janusz Waluś - powinien zostać, czy powinien odejść?

I to w sumie tyle. Jaki wynika z tego wniosek? Otóż ludzie w RPA nie mają pojęcia o życiu w Polsce...

A teraz ja Wam zadam pytanie: jakie pojęcie o życiu w RPA macie Wy?

#rpa #rpameksykiemafryki #news #4konserwy #neuropa #polityka #afryka #niepopularnaopinia
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ethordin: Apertheid, mandela, waluś, die antwoord, burowie, wojny burskie, transwal, orania, holendrzy afrikaans, pingwiny, przylądek dobrej nadziei, lesotho, pingwiny. To tak hasłowo odnośnie pojęcia o życiu w RPA. W Johanesburgu jest ta sama godzina co u nas. Kraj znany ostatnio z 'odbijania sobie' czarnych na białych za apartheid. co tam robisz, czym się zajmujesz?
  • Odpowiedz
@rickroll: Z tym Die Antwoord to bym tak nie szalał, on są jak Behemoth, bardziej znani za granicą.

Pracuję na uniwersytecie, robię doktorat z Inżynierii Chemicznej i ogólnie cieszę się życiem.
  • Odpowiedz
@Ethordin: co do die antwoord to wiem, że są bardziej 'produktem eskportowym', ale jednoznacznie kojarzą się z RPA :) także robią robotę popularyzatorską. Mam garść pytań, jakbyś by uprzejmy udzielić w miarę obszernych odpowiedzi, bo jestem ciekawy ;)

1. Studiowałeś w RPA czy dostałeś się na doktorat tam po studiach w PL?
2. Mieszkasz za murem z rutem kolczastym czy w jakiejś normalnej dzielni gdzie ludzie są 'mixed'?
3. Jak
  • Odpowiedz
@Ethordin: hej, mam takie dwa pytania- mieszkając tam na co dzień czujesz się bezpiecznie czy raczej zachowujesz czujność ? A także czy jest to kraj przystępny cenowo dla przeciętnego polskiego turysty i jakim połączeniem lotniczym (skąd) najtaniej tam dolecieć ? Pozdrawiam :)
  • Odpowiedz
1. zaraz po magisterce wyjechałem. Szefowa mojego zakładu kooperuje z moją obecną jednostką od początku tego milenium, a i mój główny promotor jest uznanym i szanowanym profesorem w mojej dziedzinie, więc się nawet długo nie zastanawiałem.

2. Mieszkam w bloku, mieszkańcy tu są, jak to ładnie ująłeś "mixed", i tak mamy murek z drutem kolczastym, ale dzielnica jest całkiem spoko, dużo pubów, barów i ogólnie jest tłoczno - bezpiecznie.

3. Jedzenie porównywalnie,
  • Odpowiedz
@1atilla1: Zależy gdzie. W miejscach, które znam czuję się bezpiecznie.

Zależy do którego miasta chcesz dolecieć. Do mnie latają Emiraty i Katar. Do Johannesburga jest znacznie więcej połączeń.
  • Odpowiedz
@Ethordin: Oglądałeś filmiki Lauren Southern? Jeśli tak, to czy mówi jak jest czy raczej sieje 'white supremacist propaganda'? Czy też może coś pomiędzy?
Pytanie dodatkowe chociaż jako poważny człek nauki pewnie nie interesujesz się takimi rzeczami - czy jest w RPA jakiś odpowiednik takiego naszego polskiego Walaszka albo chociaż memów o nosaczu? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Emi_99 - @Ethordin: Oglądałeś filmiki Lauren Southern? Jeśli tak, to czy mówi jak jes...
  • Odpowiedz
@Ethordin: nie dałeś mnie w odpowiedzi '@' i nie widziałem jej :)

elektronika - kosmos - kosmos że drogo czy tanio?

i takie ogólne pytanie, co myślisz, jak idziesz do pracy? Ja mam wszystko w tzw. tyle, idę zrobić swoje, czegoś nowego się nauczyć i wrócić do domu, a jaki jest Twój cel?
  • Odpowiedz