Wpis z mikrobloga

Pytanie do #audiofile #audioboners. Nie mam żadnego doświadczenia z DAC'ami itp dlatego zwracam się do was z pomocą. Poszukuje DAC'a który starczy na bardzo długo do słuchawek podłączonych do koputera i telefonu Takstar Pro 80 (Później będę kupował coś typu Beyerdynamic DT770 PRO), głośników Microlab solo 7c. Z powodu, że planuję używać DAC'a na zewnątrz ze słuchawkami to mile widziany by był Bluetooth. Muzyka jakiej słucham to 80% rock i heavy metal i w 20% praktycznie wszystko inne (muzyka na słuchawkach i głośnikach), od czasu do czasu film (tylko głośniki). Poprzednio miałem Xonar'a dg i muzyka jak dla mnie była taka pozbawiona detali i wysokich tonów. Budżet to max 750 zł, mogą być używki. Jeśli podałem zbyt mało informacji to napiszcie.
  • 6
@bims: albo bluetooth, albo jakosc audiofilska, zdecyduj sie.
PS.: juz wyjasniam - bluetooth dokonuje kompresji dzwieku z racji przepustowosci. Jest to transmisja stratna, wiec jesli sie chce najlepszy mozliwy dzwiek, to lepiej uzyc czegos, co umozliwia sluchanie bezstratne, czyli na przyklad flac po kablu.
Kwestia tego, co dla ciebie wazniejsze: jakosc, czy wygoda. Kazdy ma inne priorytety.
@bims: iFi audio iOne. Z nowym nawet po solidnym rabacie będzie to bardziej 1k niż 750, ale używany... Pewnie ciężko znaleźć, ale jeśli byłbyś zainteresowany, to mogę zapytać mojego klienta - bo wydaje mi się, że ma na sprzedaż.
@dzikireks: A nie ma czegoś takiego, że np. wtedy kiedy chce połączyć dac'a do telefonu poza domem Bluetooth'em to łączy Bluetoothem z tym spadkiem jakości, a kiedy chce w domu posłuchać to podpinam jackiem i słucham w normalnej jakości? Myślałem, że to tak działa, ale jeśli nie to z Bluetootha rezygnuje.
@smutny_przerebel: Gdzie polecasz szukać używek? Bo domyślam się, że w Polsce nie znajdę.
@AudioPlaza_pl: Na razie nie jestem