Wpis z mikrobloga

Cześć.
Mam pytanie co do filtrów wyszukiwania w apce napisanej w Symfony 4.
Jakie rozwiązanie Waszym zdaniem jest najbardziej optymalne pod względem wydajności, w miarę sprawnego zakodowania, rozbudowy i naprawdę dobrego działania?

Projekt jedna główna encja, pod nią podpięte około 15 innych encji w różnych relacjach do tej głównej. Dodatkowo część tych mniejszych encji podpiętych do głównej, ma jeszcze swoje własne zagnieżdżone encje, ale to już łącznie około 5 encji.

W skrócie w wyszukiwaniu będzie możliwość:
- wyszukiwania tekstem (czyli przeszukanie odpowiednich encji czy mają takowe słowa),

- wyszukiwania filtrami takimi jak:
* technologie (coś jak tagi),
* miasta,
* inne checkboxy, gdzie np zaznaczony, czyli true będzie musiał dodatkowo do wyszukiwania dodawać jakiś inny filtr, w stylu tylko osoby takie i takie.

Utworzenie samemu zapytań do bazy z Doctrine? Raczej średnio, bo wydaje mi się, że za dużo jest relacji, aby to się sprawdziło. Czy mylę się i również byłoby to wydajne?

Patrzyłem na FosElasticBundle, ale w dokumentacji tego bundle'a jest mało informacji i w sumie nie wiem czy jest to dobry wybór, bo nigdy z tego nie korzystałem. Są inne opcje typu Algolia i do nich bundle.

Co Waszym zdaniem powinienem wykorzystać?

#php #symfony #webdev #programowanie #naukaprogramowania #symfony4 #elasticsearch #backend
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach