Wpis z mikrobloga

Hej, pytanie o #rodo jak to jest ze zrobieniem konferencji dla grupy osób płatnej od 0zł bo może być darmowa do 300-500zł (zależy liczby noclegów) ? Może być nawet 300-400 osób, jakiś pomysł jak ogarnąć? Wcześniej był tylko formularz rejestracyjny i numer konta, to wystarczyło, a obecnie? Jak to ogarnąć najtaniej? Może ktoś gdzieś skierować? o konferencji będzie w mediach, więc można się dogadać też na reklamę.
#rodo #programowanie #serwery #webdev #dev #zlecenie #damzlecenie #webdev #mysql #marketing #biznes
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AlezPanieMecenasie: wydarzenie bezpłatne dla większości, generalnie non profit, nie robi tego żadna firma! wcześniej taki zlot po prostu się robiło, a dzisiaj trzeba jak rozumiem iść do prawnika? nikt za jakaś kwotę tego nie ogarnie?
  • Odpowiedz
@Verbatino: ile trzeba zabulić za sprawy związane z #rodo i komu żeby w obecnych czasach zrobić sobie zlot ludzi, tak jak kiedyś robiło się to po prostu za darmo... a dzisiaj jak się okaże że mam płacić prawnikowi grube tysiące za konsultacje i tworzyć papierologię to szkoda sensu w ogóle cokolwiek organizować.
  • Odpowiedz
@kolotego: ale co tu ma rodo do konferencji? Kto organizuje konferencje? Jaka forma zapisu na konferencję? Musisz poinformować ludzi o tym jakie dane i w jakim celu zbierasz.
  • Odpowiedz
@Verbatino To nie moje definicje a definicja wynikająca z przepisów. Naprawdę nie mam zamiaru nikogo douczać. Porostu nie wypowiadaj się w temacie o którym nie masz pojęcia.
  • Odpowiedz
@Lipcow3: Dzięki. Dowiodłeś właśnie, że rzeczywiście jesteś jednym z tych "specjalistów ds RODO", którzy naczytali się bajek a samego rozporządzenia już nie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

„Administrator” oznacza osobę fizyczną lub prawną, organ publiczny, jednostkę lub inny podmiot, który samodzielnie lub wspólnie z innymi ustala cele i sposoby przetwarzania danych osobowych; jeżeli cele i sposoby takiego przetwarzania są określone w prawie Unii lub w prawie państwa
  • Odpowiedz
@Lipcow3: Krótko: Organizację konferencji można zlecić. W takim przypadku zlecający nie ma nic do kwestii ochrony danych osobowych, a nawet jeśli by chciał mieć (np. w celu przetwarzania / statystyki) to wystarczy by organizator udzielił mu upoważnienia do przetwarzania danych.
W związku z powyższym ma się wybór.
  • Odpowiedz