Aktywne Wpisy

TfarukBartus +36
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Korba112 +150
Moje najbardziej traumatyczne wezwanie w życiu.
Wezwanie do porodu. Na miejscu urodzone dziecko nóżkami, wystawał cały tułów oprócz główki która była zaklinowana w kanale rodnym. Owinięte pępowina, sine. Po 15 minutach manewrów usiłujących wydobyć główkę odstąpilismy od mcr. Przyjechała eNka i zwariowali.
I taką kobietę z wystajacym dzieckiem zawieźliśmy na gineksy. Tam też zwariowali.
#wejsciesilowe #999 #ratownikmedyczny
Wezwanie do porodu. Na miejscu urodzone dziecko nóżkami, wystawał cały tułów oprócz główki która była zaklinowana w kanale rodnym. Owinięte pępowina, sine. Po 15 minutach manewrów usiłujących wydobyć główkę odstąpilismy od mcr. Przyjechała eNka i zwariowali.
I taką kobietę z wystajacym dzieckiem zawieźliśmy na gineksy. Tam też zwariowali.
#wejsciesilowe #999 #ratownikmedyczny

1. Czy JS służy tylko jako GUI dla stron internetowych czy można go zastosować również do GUI dla aplikacji desktopowych?
2. Gdzie "kompiluje się" taki kod? Czy są do tego przystosowane IDE czy jest to bardziej jak w html'ku?
3. Czy stosując go do stron internetowych możemy go łączyć w jakiś sposób z html'em? Jeżeli tak, to w jaki sposób?
Wybaczcie za takie banalne pytania, ale na co dzień uczę się innego języka, a z tego co słyszałem ów JS z nim się wiąże. No i to, że na tagu jeszcze się nie zawiodłem, zawsze konkret, merytoryczne odpowiedzi bez zbędnej plątaniny słownej. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#naukaprogramowania #programowanie #javascript
2. Sa kompilatory kodu php+js+html+css do aplikacji desktopowej, ale to muli podobno, bo chyba odpala jako portable server czy jakos tak.
3. JS jest w stanie ingerowac w strukture DOM.
Komentarz usunięty przez moderatora
https://electronjs.org/
Visual Studio Code jest w tym napisany
1. JS to język, do czego go wykorzystasz to już twoja sprawa, mogą to być strony, webappy, backend w nodejs, apki desktopowe (elektron), apki na smartfony, itp, itp
2. JS jest językiem interpretowanym, poczytaj co to znaczy ;)
3. oczywiście, po to początkowo
plik ten może zawierać odniesienia do plików css i skryptów js, które coś na tej stronie mogą robić
No właśnie :) O CSS słyszałem, nawet troszkę pracowałem na tym, bliżej czasów gimnazjum. Czyli trafniejsze jest twierdzenie, że html jest "bazą wypadową" dla ambitniejszych od html stron internetowych, ale z kolei nie na tyle ambitnych jak masywniejsze
cms jak drupal, joomla czy wordpress też używają html ;)
I to, że dobry programista dąży do tego żeby jego soft dało się odpalić na jak największej liczbie urządzeń. 1GB ramu to w cholerę dużo.
I są firmy, które mają takie podejście jak Ty. Tylko teraz im się to czkawka odbija.