Aktywne Wpisy
wfyokyga +38
Format .webp=HIV
Grzesznik01 +3
Właśnie #!$%@?łem ćme bo mnie #!$%@?ła, ale jak tera patrzę to albo to był boss wśród ciem, albo jakiś inny gatunek. #!$%@? tak pięknych skrzydeł nigdy nie widziałem
Skopiuj link
Skopiuj linkWykop.pl
Ukraina
Podróże
Gospodarka
Informacje
Technologia
Motoryzacja
Sport
Rozrywka
Igrzyska
Ciekawostki
Pamiętacie tę klasę szóstą, sportową? Co to dwóch gałganów mi na lekcji przeszkadzało i kazałem im pisać za karę wypracowania? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Nadal się zastanawiam, czy dobrze zrobiłem, że im odpuściłem, czy powinienem konsekwentnie jednemu i drugiemu wstawić po pale. No ale dobra, nie oni są najważniejsi. Zacznę dzisiaj niechronologicznie, bo i tak już piszę o tej szóstej klasie.
Sympatyczne dzieci. Bardzo głośne i żywiołowe, ale do ogarnięcia odpowiednimi środkami nauczycielskiego przymusu ( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ucieszyłem się, że dwie dziewczynki zostały po lekcji pokazać swoje prace. Takie jeszcze koślawe, ale wykonane z zaangażowaniem. Coś tam pochwaliłem, coś doradziłem, wstawiłem 6 i plusiki. Dzieciaczki przeszczęśliwe, a ja wiem kogo się spodziewać na tych warsztatach co to bym chciał je robić. Za tydzień będziemy z nimi robić monotypię, bo dwie lekcje teoretyczne z plastyki pod rząd to gruuuba przesada.
Generalnie strasznie chcę z nimi zrobić coś kreatywnego. Najwyższa pora :^
Oprócz tego byłem w klasie 4 podbazy na technice. Gadanie o BHP, o ewakuacji. Zadałem im pracę dodatkową, niech chcą zdobywać szóstki, a co ( ͡° ͜ʖ ͡°) Grzeczni byli, trochę zlęknieni, ale to nawet lepiej, bo nie musiałem ich uciszać prawie wcale. Nic szczególnego.
I klasa piąta, technika. Tydzień temu im mówiłem o piśmie technicznym, a dzisiaj wszyscy grzecznie ćwiczyli pisanie. Nawet kilka osób za wyjątkowo ładne literki dostało plusy. Byłem w niemałym szoku, gdy się dowiedziałem, że rok temu na technice uczyli się pisma technicznego bez papieru milimetrowego. Jak to to tak? XD Może jeszcze bez ołówka XD
No. Ale dzisiaj grzecznie papier milimetrowy miał prawie każdy. Trochę upierdliwi, bo co chwilę mnie wołali i "proszę pana, czy tę literkę mam dobrze". No ale po to ja tam jestem, co nie? ¯\_(ツ)_/¯ Choć mógłbym stwierdzić, że wszystkie wymiary maja w podręczniku i powinni to już sami ogarnąć.
Ale to tak nie działa. Nie działa to tak, że małemu dziecku dasz narzędzie, instrukcję i ono to zrobi. Ty musisz mu towarzyszyć w tym procesie, ono potrzebuje po drodze poprawek, pochwał, motywowania, szturchania by dało z siebie więcej. Kiedy będzie starsze można po prostu wymagać, ale na tym etapie pewne wymagania muszą iść w parze z jakąś formą asekuracji młodego człowieka.
Z ogólnych rozkmin to strasznie dołujące jak to mi niektórzy uczniowie z przekonaniem powtarzają, że nie nadają się do rysowania, albo nie nadają się do pisania pisma technicznego. Albo że ktoś brzydko pisze i nic z tym się nie da zrobić.
Za przeproszeniem, #!$%@? to jest straszne i ktokolwiek kto tym dzieciom to wmówił zrobił im straszną krzywdę ヽ( ͠°෴ °)ノ
Co prawda jestem daleki od, za przeproszeniem znowu, #!$%@? coauchów o tym, że wszystko mogę jeśli chcę, bo jestem świadom, że każdy jest zdolny w czymś innym oraz, że są różne stopnie bycia uzdolnionym (tegoż nawet mnie na psychologii uczono). Ale, nosz kurde XD To co robią uczniowie na poziomie klas szkół podstawowej to żaden wyczyn i to, jak często na plastyce słyszę "a ja i tak nie umiem rysować" mnie dobija. Bo wiem, że to nieprawda. Do tego by rysować zadowalająco potrzeba kartki, ołówka i sprawnej przynajmniej jednej ręki, choć i tu znam wyjątki.
Ba! Historia sztuki zna malarza niewidomego od urodzenia, który wraz maluje i maluje interesująco.
A jednak te dzieci wolą wycofanie się od podjęcia wyzwania. I nawet pieprzyć tę plastykę, czy technikę, bo to nie są najważniejsze przedmioty. Ogółem obserwuję jakieś takie wycofanie wśród uczniów w kwestii wyzwań. Jakby bali się porażki, która dopiero może nastąpić. A która jednak nie nastąpiła.
Przykre to to. Bo mają potencjał. I ja to widzę. Ale nawet jeśli im to powiem, to mi nie uwierzą, bo uznają to i tak za nauczycielskie gadanie. Bo jestem po złej stronie biurka.
Nie mogę się doczekać jutra ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#gownowpis #szkola #edukacja #scorpjoncontent #plastyka #nauczyciele
Sponsor: Grupa Facebookowa z promocjami z chińskich sklepów
Nie chcesz być wołany/a jako plusujący/a? Włącz blokadę na https://mirkolisty.pvu.pl/call lub odezwij się do @IrvinTalvanen
A co do tego, że im się nie opłaca...trochę bujda i to jak dla mnie kolejny skutek nadmiernej specjalizacji młodzieży w edukacji. "Ucz się tylko tego co jest najważniejsze" Jakby istniała obiektywna wartość wiedzy. Też mi coś
I nie wszystko, aczkolwiek to dużo ułatwia. Nadal ubolewam nad tym, że w szkołach nie ma lekcji kaligrafii z prawdziwego zdarzenia...
#!$%@?, jakie to mądre co napisałeś. Łap plusa ode mnie za darmo to zdanie.
@frogi16: dobre pytanie. Jedyne co mógłbym powiedzieć na obronę pisma technicznego to to samo co w przypadku kaligrafii...acz zwykłe ćwiczenie kaligrafii jest o wiele skuteczniejsze i jednak lepiej rozwija zdolności manualne.
A w życiu się nie przyda i tak.
Przynajmniej nie bezpośrednio.
Bo pośrednio to bardzo dużo rzeczy jest przydatnych, choćby dlatego, że różne umiejętności i wiedza nie są zawieszone w próżni, a wynikają z siebie, się uzupełniają, wspomagają itp.
#!$%@?ąc totalnie od pisma technicznego, uważam, że warto uczyć się każdej jednej rzeczy, która mnie interesuje, bo nie wiem kiedy z tego nie
Problem mam z tą jedną, konkretną umiejętnością, która jest zwyczajnie bez sensu.