Aktywne Wpisy
przecietny_facet +79
Mój sąsiad zadzwonił po policję bo śmiałem wejść do windy z psem bez smyczy i kaganca xD Mój pies pomimo groźnego wyglądu jest największym słodziakiem na świecie ale do tego troglodyty nic nie docierało. #psy #nieruchomosci #sasiedzi
drobne_na_taryfe +735
Mam na parterze bloku takie ekskluziw prywatne przedszkole i kisnę zawsze z imion tych dzieciaków. Nie dość, że są Liam, Mia, Malika, Ruben, Nikolina, Andrea, Chloe (wymawiane tak, jak się pisze) to gurwa biega pośród nich mały, czarny jak smoła Bartek. xD
Co (poza samą rozmową z autochtonami) najbardziej pomogło wam w nauce słuchania? Polecacie jakieś konkretne seriale, audycje radiowe, podcasty?
Znajdź to co lubisz, mi kiedyś polecono na yt serial 靠近你温暖你 ale przynaje się bez bicia że nie ogladalam XD
Bo ja nie jestem w stanie zrozumieć nawet prostych słów. Byłem w sklepie i spytałem o kwotę. Myślałem, że gościu powiedział 十块,dla pewności powtórzyłem po nim a on mi przytaknął. Potem jak wychodziłem, to gościu podbiegł do mnie z 3 juanami :/ jego 七块 i 十块 było nie do rozróżnienia ( ͡° ʖ̯ ͡°)
A koleś w sklepie może się sam pomylił, bo jak mu białas po chińsku zasuną to mu styki na chwilę się rozłączyły. Norma, witaj w Chinach.
W Pekinie trochę siedziałam, ale tam to mówią dość przyjemnie dla ucha, na Syczuanie było mi ciężej bo po prostu seplenia ( ͡º ͜ʖ͡º)
Na to wychodzi, że Chińczycy sami siebie nie rozumieją XD