Aktywne Wpisy
betonoweczolo +248
#wojna #ukraina
Ostatnie pare tygodni miałem przerwę od tagu. Czy mi się wydaje, czy #!$%@?ło tu onuc jak mrówków? No prawie każdy wpis albo jest wprost pro-rosyjsko-anty-Ukrainski, albo ma taki podtekst, albo ewentualnie w komentarzu jest jakaś odpowiedź z kremlowską narracją pod normalnym wpisem.
Gdzie się podział russiaHateClub? Gdzie rozkład jazdy? Jeszcze 2 miesiące temu takiego syfu tu nie było.
Ostatnie pare tygodni miałem przerwę od tagu. Czy mi się wydaje, czy #!$%@?ło tu onuc jak mrówków? No prawie każdy wpis albo jest wprost pro-rosyjsko-anty-Ukrainski, albo ma taki podtekst, albo ewentualnie w komentarzu jest jakaś odpowiedź z kremlowską narracją pod normalnym wpisem.
Gdzie się podział russiaHateClub? Gdzie rozkład jazdy? Jeszcze 2 miesiące temu takiego syfu tu nie było.
WielkiNos +34
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
-podwyżki wprowadziła producent systemów wentylacji ok 6-8%
-duży producent chemii (taki nr 2 w Polsce), podniósł znaczenie ceny bitumów, ok ropa, ale w górę pociągnął też ceny wszelkich silikonów, uszczelniaczy, akryli, od 8 do 12%
-wełny jak nie było tak nie ma; na rynek wchodzi wełna białoruska, nie mam zdania, radzę jednak rozwagę w przypadku zastosowania jej na rozwiązaniach podlegającym grubszym odbiorom, typu pomieszczenia o podniesionych potrzebach higienicznych, czy nie daj Bóg p.poż; probelem może być również ze zgodnością dokumentacji; przerabiałem to kiedyś z wełną litewską.
-stolarka drzwiowa, typu porta, czas oczekiwania nawet 12-14 tygodni, jeszcze pół roku temu było 6
Z pozytywów:
+odblokowała się nieco dostępność silikatów polskiego producenta (czas oczekiwania ok 1.5 miesiąca); tutaj też pierwszy raz od miesięcy pojawiła się możliwość jakiejś tam (ale zawsze) negocjacji ceny.
+Nie jest również bardzo źle z betonem komórkowym, ale głównie typowa grubość 24 i 12, wszystko inne 40, 48, często lepiej nie pytać
Przymierzam się do grubszego wpisu dotyczącego niesamowitych, kosmicznych i nadatrakcynych okresów gwarancji na materiały budowlane w Polsce, które tak na prawdę są delikatnie mówiąc wałem, który został niejako wymuszony przez wyjątkowego, polskiego klienta.
Nie chcę, i w sumie nie wiem czy mogę, operować tutaj nazwami producentów. W razie konkretnych pytań proszę o priv.
#budownictwo