Wpis z mikrobloga

Jak się po tym miastu doznań poruszać autobusami i tramwajami? U nas w Trójmieście (XD) i miastach przyległych są biletomaty na każdym przystanku, nawet na pipidówach typu wrzeszcz dolny. Już nie wspominając o skmce i pkmce, do której kupisz bilet wszędzie, a w #poznan tych biletomatów w centrum nawet przy dworcu głównym nie ma, do tego w żabkach nie słyszeli o czymś takim jak bilety.
Tymczasowo wracam z Pomorza do mojej rodzimej Wielkopolski i będę musiał dojeżdzać z dworca głównego w okolice ulicy mostowej/grobla i jak to zrobić? Rożowypasek jakąś kartą magiczną się posługiwał, kierowca biletu nie sprzeda (XD), więc jak to najłatwiej rozwiązać z perspektywy kogoś, kto będzie tam do #pracbaza dojeżdzał codziennie z pewnej pięknej mieściny pod poznaniem? Bilet miesięczny? Nie ogarniam tych stref, a w TripCity to łatwizna, skmką wszędzie blisko było. #trojmiasto #komunikacjamiejska #gownowpis
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

kierowca biletu nie sprzeda (XD)

@BlackDave: a tego nawet nie skomentuję, jak sobie wyobrażasz kierowcę sprzedającego bilety w komunikacji MIEJSKIEJ? Na każdym przystanku by stał co najmniej 5 minut jakby ludzie u niego bilety kupowali xD
Wyrób sobie PEKĘ i tyle.
  • Odpowiedz
@Limonene: wyszedłem z tego dworca zachodniego i na pierwszym przystanku nie biło biletomatu, nie rozumiem co to za problem sprzedać kierowcy bilet, gdy i tak czeka 5 minut na odjazd dając wyliczone pieniądze. Byłem na rozmowie w jakimś dużym "business parku" w centrum i biletomat był dopiero 3 przystanki dalej, no sorry, ale to centrum.
  • Odpowiedz
nie rozumiem co to za problem sprzedać kierowcy bilet, gdy i tak czeka 5 minut na odjazd dając wyliczone pieniądze

@BlackDave: a po co kierowca ma od ciebie kupować bilet, skoro to on prowadzi ten pojazd? ( ͡º ͜ʖ͡º)
I gdzie niby czeka 5 minut? Gdyby motorniczy sprzedawali bilety to by się zrobił taki sajgon, że kompletnie nic by nie jechało. Wyobraź sobie, że nie
  • Odpowiedz
@BlackDave: nawet nie musisz wyrabiać peki i czekać w h-j wie ile. Kup sobie za 27 zł pekę na okazilecia. 15 zł to kasa na pece i 12 zł kaucja, zwrotna jak juz nie bedziesz potrezebował. Idziesz do punktu obsługi PEKA i prosisz o karte na okaziciela i od razu o aktywację. To najszybsza, najprostrza metoda. Potem tylko raz na jakiś czas doładować w biletomacie i juz :)
  • Odpowiedz