Wpis z mikrobloga

Rozglądam się za Škodą, Fabia lub Octavia z silnikiem 1.6 lub 1.9 w dieslu.

Ale jeden facet o Octavi 2.0 pisze coś takiego:

2 litrowym silnikiem Diesla o mocy 136 km AZV(bez DPF) jest to silnik pozbawiony wad (pompa oleju na łańcuch, poprawiona głowica 2008)

I teraz zastanawiam się, faktycznie ten silnik jest spoko? Mirko pomusz ()

#motoryzacja #skoda #kiciochpyta #samochody #kupujzwykopem
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Zileonka: 1.6 nie jedzie a każda inna benzyna jest c-----a i pali więcej oleju niż benzyny a instalacja gazowa jest droższa niż auto z racji bezpośredniego wtrysku. Diesel to bym brał tylko właśnie ten 1.9.
Jak juz musisz kupić ten dziadowy samochód to bierz 1.9.
  • Odpowiedz
Diesel to bym brał tylko właśnie ten 1.9.

Jak juz musisz kupić ten dziadowy samochód to bierz 1.9.

@AnalnyNiszczyciel: 1.6 użytkuję od dawna, zero problemów, mocy mało, ale nie brakuje, i tak jeżdżę za ostro czasami. Ale myślę o 1.9 bo ma takie samo spalanie, a gdybym chciał z przyczepą gdzieś jechać, to zawsze bedzie silnikowi lżej...
  • Odpowiedz
  • 0
@Zileonka ale którą Octavie szukasz jak II to tam masz tylko 1.9 z serii B wykastrowane na 105km i to już nie są takie pancerne silniki jak seria A część ma problem z marchewkowymi panewkami dlatego korby czasem bokiem wylatują. Co do 2.0 TDI to bierze się tylko wersje cr jak się nie chcę mieć problemów.W samym 1.6 wcale nierzadko padają pierścienie zwłaszcza tak po 200k przebiegu.
  • Odpowiedz
@gumon: tak, fabia dwójka lub octavia dwójka. Chyba zostanę przy fabi, auto dla emerytów i rencistów. Fabią 1.6 jak do Norwegii na tripa pojechałem i całe auto bagażami i jedzeniem zawaliłem, to ledwo ruszał ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Zileonka: tak, te silniki to jeszcze PD, ale mają poprawione głowice. Jedyny problem 2.0 TDI montowany poprzeczenie miał właśnie z pękającymi głowicami, ale to po 2006 roku poprawili zmieniając dostawcę głowic. Pompowtryski Bosh i reszta osprzętu jest tak samo trwała jak w 1.9. Co do napędu pompy oleju to nie może być poprawiony bo od samego początku w Octavi/A3/Leonie/Golfie V silniki te miały pompy oleju takie same jak w 1.9
  • Odpowiedz