Wpis z mikrobloga

albo nieporozumienia językowego, że "posiekaj drobno" to nie kawałki na 5cm.

@Naxster: no własnie o takie nieporozumienia chodzi. Oakeshott daje taką chińską historię jako przykład:

Podczas, gdy kołodziej robił koło w niższym końcu pałacu, książę Huan z Ch'i czytał książkę w wyższym.
Odkładając na bok dłuto i pobijak, kołodziej zawołał do Księcia i zapytał go, jaką
  • Odpowiedz
@loginnawykoppl: tylko nauka wszystko zmienia :D Idealne uderzenie dłuta można opisać konkretna liczbą newtonów i katem do powierzchni. Plus, to jest pamięć mięśniowa o której pisałem.
Możemy stworzyć blueprinty stworzenia przeogromnych okrętów niszczycieli to tylko pokazuje jak wiele da się przekazać wiedzy.
Kiedyś możemy mieć hologramy które będą odtwarzać przed nami dokładne ruchy. Jedyne czego się nigdy nie przekaże to właśnie pamieci mięśniowej i qualii. Takie jest moje zdanie
  • Odpowiedz
@loginnawykoppl: Kiedy wy się wreszcie nauczycie, że konserwatyzm nie ma nic wspólnego z liberalizmem gospodarczym, a jest wręcz odwrotnie? To jest jakieś skażenie korwinistyczne? Piszesz:

Oakeshott swoją myśl polityczną ukształtował zaraz po II wojnie światowej

Dla konserwatystów w zachodniej Europie był to trudny czas. Europa była zdecydowanie bardziej lewicowa niż obecnie i nie było niczym dziwnym masowe nacjonalizowanie przedsiębiorstw, stosowanie kartek na wszelakie towary czy ustalenie cen urzędowych.

No właśnie
  • Odpowiedz
. A w dalszej kolejności najważniejsze instytucje i ośrodki nauk miękkich, społecznych, jak socjologia, psychologia, politologia itp.

Dodam, że tutaj niezwykle ważnym hasłem jest "długi marsz przez instytucje".
  • Odpowiedz
Nie forsuj brytyjskich liberałów jako ludzi prawicy, bo to jest rażące nadużycie, pomimo że wikipedia stosuje taką klasyfikację. Tu jest to w miarę sensownie rozpisane.

@utopjec: Czyli klasyczny mysliciel konserwatyzmu ewolucyjnego Edmund Burke, będący wigiem, nie należy do prawicy?
  • Odpowiedz
@loginnawykoppl: Jak dla mnie to jest idealna definicja konserwatyzmu:

Konserwatysta jest wrogiem radykalizmu, zarówno prawicowego, jak i lewicowego; jest patriotą, ale nie nacjonalistą; jest zwolennikiem autorytetu i poszanowania prawa, ale jest wrogiem despotyzmu, wszystko jedno czy tym despotą jest absolutny satrapa czy wszechwładny i nieokiełzany demos; ceni wolność, ale nienawidzi anarchii; pragnie postępu, ale nie znosi eksperymentowania; jest religijny, ale unika fanatyzmu; jest przywiązany do pokoju, ale nie jest pacyfistą;
  • Odpowiedz