Aktywne Wpisy

Taikun44 +13

mobutu2 +12
Kolejne podwójne standardy na Wykopie.
Afera dnia, +500 na Mikro. Jakiś polski piłkarz został porzucony przez swoją rosyjską żonę.
W komentarzach użytkownik @Linnior88: natychmiast poprawił autora wpisu - żona nie jest Rosjanką, ale Osetyjką. Nikogo to nie interesuje! Rosyjska, chciwa kobieta opuściła mężczyznę, gdy tylko zaczął mniej zarabiać. Ci
Afera dnia, +500 na Mikro. Jakiś polski piłkarz został porzucony przez swoją rosyjską żonę.
W komentarzach użytkownik @Linnior88: natychmiast poprawił autora wpisu - żona nie jest Rosjanką, ale Osetyjką. Nikogo to nie interesuje! Rosyjska, chciwa kobieta opuściła mężczyznę, gdy tylko zaczął mniej zarabiać. Ci
źródło: ai1
Pobierz

Sub createcsv()
Dim FileName As String
Dim PathName As String
Dim ws As Worksheet
Set ws = ActiveWorkbook.Sheets("SHEET2")
FileName = "NEWFILE" & Sheets("SHEET1").Range("E6").Value & ".csv"
PathName = Application.ActiveWorkbook.Path
ws.Copy
ActiveWorkbook.SaveAs FileName:=PathName & "\" & FileName,
FileFormat:=xlCSV, CreateBackup:=False
Ale potrzebuję kopiować same wartości, a w tej chwili kopiują mi się formuły (tak, wiem, po zapisaniu pliku CSV zostaną już same wartości, ale chcę żeby się one od razu wyświetlały, a nie żeby były tam formuły).
Jest to pewnie kwestia dodania jednej linijki, z tego co widzę to pewnie wrzucenia gdzieś PasteSpecial xlPasteValues, ale jakoś nie mogę wykminić jak.
#excel #vba
ThisWorkbook.Worksheets("SHEET2").CopyActiveWorkbook.Worksheets(1).UsedRange = ActiveWorkbook.Worksheets(1).UsedRange.Value
No chyba że koniecznie chcesz skopiować od razu zawartość arkusza do nowego pliku. Wtedy to będzie
@croppz: po prostu żeby użyte formuły w tym arkuszu nie były w ogóle widoczne.
Ale ja nie rozumiem, w jaki sposób mam zastosować Twój kod, bo samo doklejenie w którymś miejscu nie zadziała.
Filename = "NEW_FILE_" & ThisWorkbook.Sheets("SHEET1").Range("E6").Value & ".csv"PathName = ThisWorkbook.Path
ThisWorkbook.Worksheets("SHEET2").Copy
ActiveWorkbook.Worksheets(1).UsedRange
Ale swoją drogą komunikaty błędów w VBA to takie średnio pomocne są. Mam nadzieję, że nie będę musiał się uczyć tego języka, bo jakoś średnio przyjemne by to chyba było, jak ja już negatywnie nastawiony do tego jestem xD
Jeszcze raz dzięki!
on error resume next / if err.number = x... Długo by tak można wymieniać ( ͡° ͜ʖ ͡°)No np. w pythonie raczej nie zrobisz zadnych message boxów w excelu, zwłaszcza, jeśli arkusz będzie używanych przez różnych użytkowników