Wpis z mikrobloga

Takie małe #chwalesie. Wykonałem własnoręcznie łóżko pod materac 180x200. Całość z profili 100x100 i 100x40, wykończenie czarny mat. Spawanie tig + mig (przed rozpoczęciem prac praktycznie nie umiałem spawać, a jednak się udało. Waga łóżka bez materaca pewnie z 50-60kg. Stelaż drewniany kupiony na Allegro. W planach mam zrobienie do salonu stolika pod TV, stolik na vinyle, stolik kawowy i regał na książki. Wszystko z profili stalowych. #diy #robotkireczne
CyganskiKsiaze - Takie małe #chwalesie. Wykonałem własnoręcznie łóżko pod materac 180...

źródło: comment_AtbWXhuX4bbaUfDilsyHtrfudyjhmxnV.jpg

Pobierz
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ravau: profil na środku jest 40x40x4mm w kształcie litery H i jest przykręcony na 4 śrubach do profili bocznych, może da radę bez podparcia, będę kontrolował w czasie.

@24-Sto: zacząłem spawać tigiem, bo akurat miałem dostęp. Musiałem ogarnąć podstawy, żeby jakoś to wyszło. Później przerzuciłem się na migomat, który tez musiałem ogarnąć praktycznie od podstaw.

@MrocznyPontyfikat: niestety, ale nie robiłem zdjęć w trakcie pracy.
CyganskiKsiaze - @ravau: profil na środku jest 40x40x4mm w kształcie litery H i jest ...

źródło: comment_sXDjQ1iVCRb0d00rtNRk4dRMxeKl4R6x.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@CyganskiKsiaze: ja tego nie mówię złośliwie, czy coś, poprostu składam konstrukcje stalowe, ramy, pojemniki itd i wiem że jeśli nie masz 60lvl i współżyjesz z partnerką, to z biegiem czasu ognie się ten profil do dołu :-) więc lepiej na sztorc postawić cokolwiek na samym środku, zblokować go z podłogą = da to gwarancję że się nic nie odkształci, bo gdyby się odkształcił, to ten stelaż zacznie skrzypieć.

Podpórki i
  • Odpowiedz
@S7-1500: sam stelaż 300zł. Stal kosztowała ok 250zł, lakier i grunt ok 80zł. To są koszty nie do przeskoczenia, możesz zrobić z cieńszego profilu, ale przy takich jak ja dałem, łóżko jest mega stabilne i nic nie pracuje. Sam docinałem, szlifowałem i spawałem wszystko, a teściu pomalowałem pistoletem.
  • Odpowiedz