Wpis z mikrobloga

Mirki mam problem z powolnym transferem po LAN między PC (z Debiana do Windows 10) - przy kopiowaniu plików SMB/rsync osiągają niskie prędkości rzędu 15-20MB/s (na początku transfer jest rzędu 60MB/s, po kilku sekundach spada). Karty, router i switch są gigabitowe, zaledwie kilkanaście metrów kabla Cat6. Iperf pokazuje bez problemu transfer rzędu 950mbit/s, stabilny. CPU obciążone po 5-10% max. Dyski HDD, lokalnie bez problemu osiągają 100MB/s.

#siecikomputerowe #sieci #lan #linux #informatyka #komputery
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@araneo: eksplorator do połączeń smb (windows share), ale rsync zachowuje się tak samo, więc to nie kwestia protokołu chyba.
Ominięcie rutera i bezpośrednie spięcie 2 PC też nic nie zmienia.
  • Odpowiedz
@grajlord: Jeśli to bufor zapisu to raczej niekoniecznie. W linuxie przy zapisie da się jakimiś flagami delikatnie przyspieszać ale w Windowsie to nie wiem. SSD czy HDD? I jeszcze może być bufor na switchu/routerze. Spróbuj podłączyć dwa komputery do siebie bezpośrednio, tylko musisz poustawiać sztywne IP na nich / poustawiać DHCP.
  • Odpowiedz
  • 0
@mackar: no łączyłem je bezpośrednio, nic to nie zmieniło. Na windowsie mam HDD i SSD, wydawało mi się że nie ma wpływu na który kopiuje, ale muszę to jeszcze sprawdzić.
  • Odpowiedz
  • 0
@director:" tak", tzn. że wolno? Ja rozumiem, że ten protokół ma duży overhead, ale to nie powinno powodować, że działa na 20% prędkości. Poza tym kopiuje bardzo duże pliki. No i to dalej nie wyjaśnia, dlaczego z rsync jest problem, skoro nie wykorzystuje cifs w ogóle
  • Odpowiedz
  • 0
@mackar: kurde to mi wygląda na problem z dyskiem na linuksie, bo gdy kopiuje w obrębie dysku, prędkość na początku utrzymuje się w granicach 100MB/s, a potem niestabilnie lata 5-30MB/s
  • Odpowiedz
@grajlord: W obrębie dysku to może być dość normalne jako że musi jednocześnie odczytywać i zapisywać na nośniku. Spróbuj dd if=plik of=/dev/null status=progress. to pokaże prędkość odczytu, Jak dysk to HDD to hdparm pozwala na kontrole pewnych parameterów art. Ale jak chcesz mieć super czas dostępu i masz za dużo ramu oraz nie obchodzi cię stałość zapisu danych to ramdisk brzmi bardzo dobrze ( ͡° ͜ʖ ͡
  • Odpowiedz
@mackar: Jestem debilem, ale to chyba któryś z procesów działających w tle ciągle mielił dyskiem. Wyłączyłem prawie wszystko niesystemowe z systemd, i transfer po lanie był stabilny na 45-55MB/s.
  • Odpowiedz