Aktywne Wpisy
Krole +5
Wpadłem na ten materiał YT i pod koniec sprawdziłem ile wydałem kasy na Steam i O: K---A
BTW ile wydaliście na gry w Steam?
jak sprawdzić: Pomoc - Pomoc techniczna Steam - moje konto - Dane powiązane z Twoim kontem Steam - Wykorzystane środki zewnętrzne
#gry #pcmasterrace #steam #komputery
BTW ile wydaliście na gry w Steam?
jak sprawdzić: Pomoc - Pomoc techniczna Steam - moje konto - Dane powiązane z Twoim kontem Steam - Wykorzystane środki zewnętrzne
#gry #pcmasterrace #steam #komputery
faramka +185
http://wyborcza.pl/7,75248,23845935,australijski-kosciol-ws-pedofilii-tajemnica-spowiedzi-wazniejsza.html
#neuropa #polityka #kosciol #katolicyzm #pedofilewiary #naukowcywiary #bekazkatoli #australia
Komentarz usunięty przez autora
@atestowanie2: Nie powinna obowiązywać w wypadku spraw karnych.
@pabel: aha
@atestowanie2: Powinna być, ale w naszym kalekim prawie karnym procesowym ta "tajemnica" jest chroniona bardziej od innych tajemnic (adwokata można zwolnić z tajemnicy, księdza nie). Co uważam za patologię, bo w przypadku przestępstw w ogóle nie powinna być brana pod uwagę.
@hehenuanek: Czyli cała spowiedź traci jakikolwiek sens. Trzeba by ją zlikwidować, a tym samym całkowicie zmienić oblicze wiary katolickiej.
No chyba nie. Już wielokrotnie w historii świata księża przez tajemnicę spowiedzi ginęli i nie pomogło. Jeżeli ktoś jest księdzem z powołania to go nie złamiesz. Efektem końcowym byłyby protesty wszystkich wierzących i tyle. Oczywiście pewnie kilku pseudo-księży by zeznawało, ale w zamian za to zostaliby na zawsze usunięci z
np. krycie przestępców w imię swojego przekonania, że będą osądzeni przez Boga
np. krycie przestępców w imię swojego przekonania, że będą osądzeni przez Boga
@pabel: To, że wiara jest "niekompatybilna z cywilizowanym światem" jest dosyć oczywiste, ale tego nie da się zmienić w żaden magiczny sposób. Po prostu na tym polegają wszystkie religie na świecie, że mają w sobie jakieś dziwne, boskie zasady, które są ponad wszystkimi zasadami ludzkimi.
@atestowanie2: Niby czemu traci sens? Wystarczy nie popełniać przestępstw z kodeksu karnego.
Pójdźmy dalej: może rozszerzymy całkowitą ochronę na tajemnice adwokacką, lekarską i kumpelską? Bo czemu nie? Też się na chybcika wymyśli jakąś wiarę... ( ͡°
@atestowanie2: Wyrugowanie szeregu "odwiecznych" praktyk religijnych (np. nierozerwalności małżeństwa) zajęło raptem kilka dekad i społeczeństwo to zaakceptowało.
@hehenuanek: Traci sens, bo zgodnie ze słowami z Biblii KAŻDY grzech można odpuścić. Każdy, nawet ten z kodeksu karnego. Swoją drogą w różnych krajach są różne kodeksy karne, więc wiara byłaby zależna od państwa, w którym ją wyznajesz. To jest naprawdę nonsens.
Może, ale grozi mu za to ekskomunika. Powiedzmy sobie szczerze - jeżeli dla jakiegoś człowieka "ekskomunika", czyli po prostu wykreślenie z kościoła jest gorsze niż ochrona np. mordercy to takiemu człowiekowi nie przegadasz. Przecież za złamanie tej tajemnicy grozi "tylko" ekskomunika i nic więcej. Jedno dziwne słowo, a dla wierzącego znaczy więcej niż śmierć( ͡
@atestowanie2: Prawo nie powinno się opierać na Biblii.
@hehenuanek: No duchowny nie może zeznawać. Osoba, która wyznała tajemnicę spowiedzi zostaje ekskomunikowana i wykluczona z Kościoła, więc nie jest już duchownym.
@atestowanie2: No i tak samo by było po zniesieniu tajemnicy spowiedzi przed sądami, trochę krzyku a potem "a mam to w dupie".
@hehenuanek: Zgadzam się - większość ludzi miałaby to w dupie, ale to nie zmienia faktu, że ksiądz będący człowiekiem prawdziwie wierzącym i tak nie mógłby nic powiedzieć.
@atestowanie2: To świadczy bardzo źle o sądach biskupich, bo one z lubością przymykają oczy na takie praktyki.
@atestowanie2: Ale wykazuje, że nie znasz praw swojego kościoła.