Wpis z mikrobloga

Materiał na poniższe zdjęcie zebrałem w noc z 29/30 sierpnia. Warunki nie były idealna głównie z powodu jasnego blasku bijącego od widocznej w 91% tarczy Księżyca.
Obiektyw skierowałem w stronę oddalonej od nas o ponad 22 tys. lat świetlnych Wielkiej Gromady w Herkulesie czyli M13 (widać ją dobrze w centrum kadru). Wszystkie te drobne, świecące punkciki to powiązane grawitacyjnie gwiazdy. Szacuje się, że jest ich od kilkuset tysięcy do nawet miliona!
Co ciekawe na poniższym zdjęciu widać też pewną, dobrze ukrytą galaktykę NGC 6207 (dla zainteresowanych w pierwszym komentarzu dorzuciłem drugi plik z zoomem oraz zdjęciem owej galaktyki wykonanym przez Kosmiczny Teleskop Hubble'a).
Niebo pełne jest skarbów, czasami po prostu nie łatwo je dostrzec (ʘʘ)

#astrofotografia #mojezdjecie #fotografia #kosmos #nedvedinspace
Nedved - Materiał na poniższe zdjęcie zebrałem w noc z 29/30 sierpnia. Warunki nie by...

źródło: comment_joprjjQ5A3PJ1I8W5myLdE9aQr9xCDEC.jpg

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
Dobrze rozumiem, ze pol godz się "robi" takie zdjęcie???

@to_znowu_ja: I tak, i nie. Robi się wiele klatek i potem je łączy, ale nie zawsze wszystkie klatki się nadają do obróbki. Ale bywa i tak, że zdjęcie (poszczególne klatki) robisz przez kilka nocy po kilka godzin co noc.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@to_znowu_ja: Jeśli mówimy o samym zbieraniu światła to z grubsza można powiedzieć, że tak. Do tego rozstawianie sprzętu, ustawianie na biegun, łapanie kadru itd. A no i obróbka ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@Imnotokej: Aparat z obiektywem przymocowany był do urządzenia Fastron 5m (konstrukcji Pana Janusza Wilanda). Całość stała na statywie geodezyjnym. Fastron to astro-koziołek, który umożliwia śledzenie pozornego ruchu sfery niebieskiej.
  • Odpowiedz