Wpis z mikrobloga

Dawno nie dodawałem nowych wpisów, ale po tym co się wczoraj o------o, palce mnie świerzbią (nie, nie robiłem palcówki tirówce). Panie i panowie: osobisty adwokat Donalda Trumpa - Michael Cohen, oraz jego szef kampanii wyborczej - Paul Manafort, oficjalnie zostali kryminalistami. Zapraszam do szóstego wydania #stupidwatergate Jeśli ktoś nie wie o jaką aferę chodzi, tu jest wstęp a tu małe rozwinięcie.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Jeśli chcecie być na bieżąco zapraszam do obserwowania tagu #stupidwatergate Archiwum ze wszystkimi linkami do moich wpisów i całą ich treść w jednym miejscu znajdziecie tutaj.
------------------------------------------------------------------------------------------------

Oskarżony numer 1 - Michael Cohen.
O nim rozpisałem się już w innym poście. Pamiętacie jak pisałem, że Prezydenta USA może obalić jego własna kuśka (nie, chodzi o to, że jest taka duża)? To było w kwietniu. Polecam przeczytać post dla przypomnienia. Natomiast wczoraj Cohen rozpruł się na psach. Przyznał się, że na polecenie Prezydenta, dokonał płatności na rzecz byłych kochanek Trumpa [1]. Pieniądze miały na celu uciszyć je przed wyborami. "Kogo to obchodzi kogo pukał i komu płacił Trump?" - zapytacie. Ano płatność mająca celu wpłynąć na wynik wyborów, może być potraktowana jako kontrybucja na rzecz kampanii. Jeśli jest niezarejestrowana, i przekracza dopuszczalny limit, jest to nielegalne [2]. Cohen przyznał, że płatność miała na celu wpłynięcie na wynik wyborów.

Dodatkowo Cohen przyznał się do 8 innych innych przestępstw, wliczając w to oszustwa bankowe i podatkowe. Dzięki przyznaniu się do winy i rozpoczęciu współpracy z Muellerem, Michael może liczyć, że jego wyrok zostanie złagodzony z 65 lat, do 5 lat i trzech miesięcy [1]. Cohen powiedział kiedyś, że przyjąłby kulkę za Trumpa [3]. Pewnie uznał, że kulka jest spoko, ale 65 lat paki to przesada.

Oskarżony numer 2 - Paul Manafort
Paul był szefem kampanii prezydenckiej Trumpa. Oskarżony o niezarejestrowany lobbing dla obcych państw [4] (pracował m.in. dla Wiktora Janukowycza, Ferdynanda Marcosa i Mobutu Sese Seko), i kilkadziesiąt innych zarzutów jak pranie brudnych pieniędzy i oszustwa podatkowe [5]. Wczoraj Manafort został uznany przez ławę przysięgłych za winnego 8 z 18 postawionych zarzutów (głównie oszustwa podatkowe i bankowe) [6]. Co do pozostałych 10 ława przysięgłych nie osiągnęła zgody.

Ale jest tego więcej! Manaforta czeka kolejny proces w związku z niezarejestrowanym lobbingiem na rzecz innych państw oraz praniem brudnych pieniędzy. Wystartuje 17 września [7]. W związku z dużą liczbą zarzutów, Manafortowi zawdzięczamy nowe słowo - "manafucked" - będące najwyższą formą przymiotnika "fucked". "Fucked" -> "very fucked" -> "most fucked" -> "manafucked".

#4konserwy #neuropa #usa #trump #prawo

Źródła:
[1] https://www.bbc.com/news/world-us-canada-45265546
[2] https://www.businessinsider.com/michael-cohen-hush-money-to-stormy-daniels-illegal-campaign-contribution-60-minutes-2018-3?IR=T
[3] https://www.nytimes.com/2018/04/20/us/politics/trump-michael-cohen.html
[4] https://www.vox.com/the-big-idea/2017/11/3/16596484/fara-foreign-agents-registration-manafort-enforcement-scandal
[5] https://www.businessinsider.com/mueller-files-tax-bank-fraud-charges-against-paul-manafort-and-rick-gates-2018-2?IR=T
[6] https://www.nytimes.com/2018/08/21/us/politics/paul-manafort-trial-verdict.html?hp&action=click&pgtype=Homepage&clickSource=story-heading&module=first-column-region®ion=top-news&WT.nav=top-news
[7] https://edition.cnn.com/2018/08/16/app-politics-section/mueller-manafort-evidence-next-trial/index.html #polityka
Ddan - Dawno nie dodawałem nowych wpisów, ale po tym co się wczoraj o------o, palce m...

źródło: comment_DYEFuinWw0sYL3OeUZXHn52SvF7c83so.jpg

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@k1fl0w: XD Humor go się trzyma. Spodziewałem się raczej czegoś w stylu:
Lying Cohen and 17 angry democrats a greed to destroy President Trump. SAD! Attorney-client privilage is dead. NO COLLUSION. WITCH HUNT! What about Clinton Emails?
  • Odpowiedz
@KapitanNormik: Powiedzmy sobie szczerze - nie pójdzie siedzieć. Podejrzewam, że dotrwa nawet do końca kadencji. Trump ma na swoim koncie tyle afer, że zatopiłoby to każdą inną administrację. Mimo to kongres nic z tym nie robi, a poparcie utrzymuje się na mniej więcej stałym poziomie (obecnie ok 42%).

Jakby Trump pojawił się na golasa w Fox News, z kopią Deklaracji Niepodległości przyklejoną gównem do klaty, jedząc abortowany płód swojej
  • Odpowiedz
@Trekowatopodobny: @Ddan: Patrząc ogółem po sytuacji w Partii Demokratycznej, to nie zdziwiłbym się gdyby Trump miał spore szanse na reelekcję w 2020. Demokraci za bardzo nawet nie mają dobrego konkurenta który byłby w stanie odebrać część głosów elektorskich kandytatowi Republikanów, posiadanie prezydenta Trumpa dosyć skutecznie mobilizuje wyborców podczas wyborów jak ostatnie wybory w 10 okręgu w stanie Ohio, gdzie wygrał kandytat Republikanów w wyborach uzupełniających (ogółem podczas kadencji
  • Odpowiedz
Mały update. Jakby kogoś interesowało, oto część oświadczenia jakie pod przysięgą złożył przed sądem Michael Cohen:

Osoba o której mowa poniżej to Karen McDougal.

As to Count Number Seven, on or about the summer of 2016, in coordination with, and at the direction of, a candidate for federal office, I and CEO of a media company i at the request of the candidate – worked together to keep an individual with information that would be harmful to the candidate and to the campaign from publicly disclosing this information. After a number of discussions, we eventually accomplished the goal by the media company entering into contract with the individual under which she received compensation of $150,000. I participated in this conduct, which on my part took place in Manhattan, for the principal purpose of influencing the election.

Osoba
Ddan - Mały update. Jakby kogoś interesowało, oto część oświadczenia jakie pod przysi...
  • Odpowiedz
Patrząc ogółem po sytuacji w Partii Demokratycznej, to nie zdziwiłbym się gdyby Trump miał spore szanse na reelekcję w 2020

@rebel101: Też bym się nie zdziwił. Śledząc aferę straciłem już umiejętność bycia zdziwionym.

Dużo zależy od najbliższych wyborów. Trump może zostać odwołany ze stanowiska głosem większości w Izbie Reprezentantów, i 2/3 Senatu. Nawet jak Demokraci zdobędą większość z Izbie, to raczej nie będą mieli 2/3 Senatu. Bez pomocy "zbuntowanych" Republikanów, Trump dotrwa do końca kadencji. A Senatorzy będą go popierać, tak długo jak będzie popularny wśród
  • Odpowiedz
no dobra, ale czemu tak myląco nazywa sie jego konto? No bez kitu, wierzyć sie nie chce xD DonaldTrump było już zajęte? xD

@heavybreathing: Było zajęte. Nie mam źródła ale czytałem w Internecie, że ktoś założył wcześniej konto DonaldTrump i pisał satyryczne posty. Jak prawdziwy Trump zarejestrował się na Twitterze, to musiał wybrać inną nazwę.

A jego postami nie powinieneś być zdziwiony. Podczas prezydentury Trumpa rzeczywistość stała się dziwniejsza niż fikcja. Streszczenie kilku artykułów które czytałem:
1. Trump nie wiedział, że HPV i HIV to dwa różne wirusy. Bill Gates wytłumaczył mu różnicę. Po czym musiał wytłumaczyć mu różnicę
  • Odpowiedz