Dawno nie dodawałem nowych wpisów, ale po tym co się wczoraj o------o, palce mnie świerzbią (nie, nie robiłem palcówki tirówce). Panie i panowie: osobisty adwokat Donalda Trumpa - Michael Cohen, oraz jego szef kampanii wyborczej - Paul Manafort, oficjalnie zostali kryminalistami. Zapraszam do szóstego wydania #stupidwatergate Jeśli ktoś nie wie o jaką aferę chodzi, tu jest wstęp a tu małe rozwinięcie.
------------------------------------------------------------------------------------------------ Jeśli chcecie być na bieżąco zapraszam do obserwowania tagu #stupidwatergate Archiwum ze wszystkimi linkami do moich wpisów i całą ich treść w jednym miejscu znajdziecie tutaj. ------------------------------------------------------------------------------------------------
Oskarżony numer 1 - Michael Cohen. O nim rozpisałem się już w innym poście. Pamiętacie jak pisałem, że Prezydenta USA może obalić jego własna kuśka (nie, chodzi o to, że jest taka duża)? To było w kwietniu. Polecam przeczytać post dla przypomnienia. Natomiast wczoraj Cohen rozpruł się na psach. Przyznał się, że na polecenie Prezydenta, dokonał płatności na rzecz byłych kochanek Trumpa [1]. Pieniądze miały na celu uciszyć je przed wyborami. "Kogo to obchodzi kogo pukał i komu płacił Trump?" - zapytacie. Ano płatność mająca celu wpłynąć na wynik wyborów, może być potraktowana jako kontrybucja na rzecz kampanii. Jeśli jest niezarejestrowana, i przekracza dopuszczalny limit, jest to nielegalne [2]. Cohen przyznał, że płatność miała na celu wpłynięcie na wynik wyborów.
Dodatkowo Cohen przyznał się do 8 innych innych przestępstw, wliczając w to oszustwa bankowe i podatkowe. Dzięki przyznaniu się do winy i rozpoczęciu współpracy z Muellerem, Michael może liczyć, że jego wyrok zostanie złagodzony z 65 lat, do 5 lat i trzech miesięcy [1]. Cohen powiedział kiedyś, że przyjąłby kulkę za Trumpa [3]. Pewnie uznał, że kulka jest spoko, ale 65 lat paki to przesada.
Oskarżony numer 2 - Paul Manafort Paul był szefem kampanii prezydenckiej Trumpa. Oskarżony o niezarejestrowany lobbing dla obcych państw [4] (pracował m.in. dla Wiktora Janukowycza, Ferdynanda Marcosa i Mobutu Sese Seko), i kilkadziesiąt innych zarzutów jak pranie brudnych pieniędzy i oszustwa podatkowe [5]. Wczoraj Manafort został uznany przez ławę przysięgłych za winnego 8 z 18 postawionych zarzutów (głównie oszustwa podatkowe i bankowe) [6]. Co do pozostałych 10 ława przysięgłych nie osiągnęła zgody.
Ale jest tego więcej! Manaforta czeka kolejny proces w związku z niezarejestrowanym lobbingiem na rzecz innych państw oraz praniem brudnych pieniędzy. Wystartuje 17 września [7]. W związku z dużą liczbą zarzutów, Manafortowi zawdzięczamy nowe słowo - "manafucked" - będące najwyższą formą przymiotnika "fucked". "Fucked" -> "very fucked" -> "most fucked" -> "manafucked".
@k1fl0w: XD Humor go się trzyma. Spodziewałem się raczej czegoś w stylu: Lying Cohen and 17 angry democrats a greed to destroy President Trump. SAD! Attorney-client privilage is dead. NO COLLUSION. WITCH HUNT! What about Clinton Emails?
@KapitanNormik: Powiedzmy sobie szczerze - nie pójdzie siedzieć. Podejrzewam, że dotrwa nawet do końca kadencji. Trump ma na swoim koncie tyle afer, że zatopiłoby to każdą inną administrację. Mimo to kongres nic z tym nie robi, a poparcie utrzymuje się na mniej więcej stałym poziomie (obecnie ok 42%).
Jakby Trump pojawił się na golasa w Fox News, z kopią Deklaracji Niepodległości przyklejoną gównem do klaty, jedząc abortowany płód swojej
@Trekowatopodobny: @Ddan: Patrząc ogółem po sytuacji w Partii Demokratycznej, to nie zdziwiłbym się gdyby Trump miał spore szanse na reelekcję w 2020. Demokraci za bardzo nawet nie mają dobrego konkurenta który byłby w stanie odebrać część głosów elektorskich kandytatowi Republikanów, posiadanie prezydenta Trumpa dosyć skutecznie mobilizuje wyborców podczas wyborów jak ostatnie wybory w 10 okręgu w stanie Ohio, gdzie wygrał kandytat Republikanów w wyborach uzupełniających (ogółem podczas kadencji
As to Count Number Seven, on or about the summer of 2016, in coordination with, and at the direction of, a candidate for federal office, I and CEO of a media company i at the request of the candidate – worked together to keep an individual with information that would be harmful to the candidate and to the campaign from publicly disclosing this information. After a number of discussions, we eventually accomplished the goal by the media company entering into contract with the individual under which she received compensation of $150,000. I participated in this conduct, which on my part took place in Manhattan, for the principal purpose of influencing the election.
Patrząc ogółem po sytuacji w Partii Demokratycznej, to nie zdziwiłbym się gdyby Trump miał spore szanse na reelekcję w 2020
@rebel101: Też bym się nie zdziwił. Śledząc aferę straciłem już umiejętność bycia zdziwionym.
Dużo zależy od najbliższych wyborów. Trump może zostać odwołany ze stanowiska głosem większości w Izbie Reprezentantów, i 2/3 Senatu. Nawet jak Demokraci zdobędą większość z Izbie, to raczej nie będą mieli 2/3 Senatu. Bez pomocy "zbuntowanych" Republikanów, Trump dotrwa do końca kadencji. A Senatorzy będą go popierać, tak długo jak będzie popularny wśród
@k1fl0w: @Ddan: o co chodzi z tym kontem realDonaldTrump? Zawsze myślałem, że to jakiś smieszek wrzuca satyryczne posty podająć się za Trumpa? Ale dzisiaj zwątpiłem. Czy to jest NAPRAWDĘ Donald Trump we własniej osobie?
no dobra, ale czemu tak myląco nazywa sie jego konto? No bez kitu, wierzyć sie nie chce xD DonaldTrump było już zajęte? xD
@heavybreathing: Było zajęte. Nie mam źródła ale czytałem w Internecie, że ktoś założył wcześniej konto DonaldTrump i pisał satyryczne posty. Jak prawdziwy Trump zarejestrował się na Twitterze, to musiał wybrać inną nazwę.
A jego postami nie powinieneś być zdziwiony. Podczas prezydentury Trumpa rzeczywistość stała się dziwniejsza niż fikcja. Streszczenie kilku artykułów które czytałem: 1. Trump nie wiedział, że HPV i HIV to dwa różne wirusy. Bill Gates wytłumaczył mu różnicę. Po czym musiał wytłumaczyć mu różnicę
------------------------------------------------------------------------------------------------
Jeśli chcecie być na bieżąco zapraszam do obserwowania tagu #stupidwatergate Archiwum ze wszystkimi linkami do moich wpisów i całą ich treść w jednym miejscu znajdziecie tutaj.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Oskarżony numer 1 - Michael Cohen.
O nim rozpisałem się już w innym poście. Pamiętacie jak pisałem, że Prezydenta USA może obalić jego własna kuśka (nie, chodzi o to, że jest taka duża)? To było w kwietniu. Polecam przeczytać post dla przypomnienia. Natomiast wczoraj Cohen rozpruł się na psach. Przyznał się, że na polecenie Prezydenta, dokonał płatności na rzecz byłych kochanek Trumpa [1]. Pieniądze miały na celu uciszyć je przed wyborami. "Kogo to obchodzi kogo pukał i komu płacił Trump?" - zapytacie. Ano płatność mająca celu wpłynąć na wynik wyborów, może być potraktowana jako kontrybucja na rzecz kampanii. Jeśli jest niezarejestrowana, i przekracza dopuszczalny limit, jest to nielegalne [2]. Cohen przyznał, że płatność miała na celu wpłynięcie na wynik wyborów.
Dodatkowo Cohen przyznał się do 8 innych innych przestępstw, wliczając w to oszustwa bankowe i podatkowe. Dzięki przyznaniu się do winy i rozpoczęciu współpracy z Muellerem, Michael może liczyć, że jego wyrok zostanie złagodzony z 65 lat, do 5 lat i trzech miesięcy [1]. Cohen powiedział kiedyś, że przyjąłby kulkę za Trumpa [3]. Pewnie uznał, że kulka jest spoko, ale 65 lat paki to przesada.
Oskarżony numer 2 - Paul Manafort
Paul był szefem kampanii prezydenckiej Trumpa. Oskarżony o niezarejestrowany lobbing dla obcych państw [4] (pracował m.in. dla Wiktora Janukowycza, Ferdynanda Marcosa i Mobutu Sese Seko), i kilkadziesiąt innych zarzutów jak pranie brudnych pieniędzy i oszustwa podatkowe [5]. Wczoraj Manafort został uznany przez ławę przysięgłych za winnego 8 z 18 postawionych zarzutów (głównie oszustwa podatkowe i bankowe) [6]. Co do pozostałych 10 ława przysięgłych nie osiągnęła zgody.
Ale jest tego więcej! Manaforta czeka kolejny proces w związku z niezarejestrowanym lobbingiem na rzecz innych państw oraz praniem brudnych pieniędzy. Wystartuje 17 września [7]. W związku z dużą liczbą zarzutów, Manafortowi zawdzięczamy nowe słowo - "manafucked" - będące najwyższą formą przymiotnika "fucked". "Fucked" -> "very fucked" -> "most fucked" -> "manafucked".
#4konserwy #neuropa #usa #trump #prawo
Źródła:
[1] https://www.bbc.com/news/world-us-canada-45265546
[2] https://www.businessinsider.com/michael-cohen-hush-money-to-stormy-daniels-illegal-campaign-contribution-60-minutes-2018-3?IR=T
[3] https://www.nytimes.com/2018/04/20/us/politics/trump-michael-cohen.html
[4] https://www.vox.com/the-big-idea/2017/11/3/16596484/fara-foreign-agents-registration-manafort-enforcement-scandal
[5] https://www.businessinsider.com/mueller-files-tax-bank-fraud-charges-against-paul-manafort-and-rick-gates-2018-2?IR=T
[6] https://www.nytimes.com/2018/08/21/us/politics/paul-manafort-trial-verdict.html?hp&action=click&pgtype=Homepage&clickSource=story-heading&module=first-column-region®ion=top-news&WT.nav=top-news
[7] https://edition.cnn.com/2018/08/16/app-politics-section/mueller-manafort-evidence-next-trial/index.html #polityka
https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1032247043992023040
Lying Cohen and 17 angry democrats a greed to destroy President Trump. SAD! Attorney-client privilage is dead. NO COLLUSION. WITCH HUNT! What about Clinton Emails?
@Ddan: Ponoć poczucie humoru pomaga przetrwać długie noce w zimnej celi.
Jakby Trump pojawił się na golasa w Fox News, z kopią Deklaracji Niepodległości przyklejoną gównem do klaty, jedząc abortowany płód swojej
Osoba o której mowa poniżej to Karen McDougal.
Osoba
@rebel101: Też bym się nie zdziwił. Śledząc aferę straciłem już umiejętność bycia zdziwionym.
Dużo zależy od najbliższych wyborów. Trump może zostać odwołany ze stanowiska głosem większości w Izbie Reprezentantów, i 2/3 Senatu. Nawet jak Demokraci zdobędą większość z Izbie, to raczej nie będą mieli 2/3 Senatu. Bez pomocy "zbuntowanych" Republikanów, Trump dotrwa do końca kadencji. A Senatorzy będą go popierać, tak długo jak będzie popularny wśród
ale masz rację można pomylić z jakimś śmieszkiem
@heavybreathing: Było zajęte. Nie mam źródła ale czytałem w Internecie, że ktoś założył wcześniej konto DonaldTrump i pisał satyryczne posty. Jak prawdziwy Trump zarejestrował się na Twitterze, to musiał wybrać inną nazwę.
A jego postami nie powinieneś być zdziwiony. Podczas prezydentury Trumpa rzeczywistość stała się dziwniejsza niż fikcja. Streszczenie kilku artykułów które czytałem:
1. Trump nie wiedział, że HPV i HIV to dwa różne wirusy. Bill Gates wytłumaczył mu różnicę. Po czym musiał wytłumaczyć mu różnicę