Wpis z mikrobloga

@Paczek_w_masle jak jest tanie, to znaczy, że kiepskie, chmiel niestety kosztuje, lepsze drożdże też, ale 99% kraftów i tak leci na szczepach us-05 albo s-33. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Te które wymieniłem chodzą po 4-6 zł. To nie jest wysoka cena. Polecam jeszcze bezalkoholowe od Miłosława i 1na100.
Generalnie wszystkie pszeniczniaki. Czy to amerykanskie czy nie, to popróbuj wszystkie. Mnóstwo dobrych kraftów jak i czasami możesz trafić fajne 'koncerniaki'. Imho Okocim pszeniczny jest spoko (budżetowo), ale też ze Stu mostów Hefenweizen, Mniszek z Miedzianki czy LadyBlanche z AleBrowar dają mocno radę. Nie zamykałbym się w jednym stylu bo dorgie/nieprestiżowe/słabe/nieznane itp. :)
@patryczaki: Żywiec białe to jest #!$%@? witbiera, taki lager który witbierem nie jest, ale go udaje. Witbier (białe piwo) to pszenica w belgijskim stylu ze skórką pomarańczy i kolendrą. Najlepszym i dostępnym często w marketach przedstawicielem jest Kormoran Witbier. Ewentualnie dostaniesz teraz w żabkach kooperację Miłosławia z Ale browarem. Witbier z jaśminem i amerykańskim chmielem (nowofalowym, bardziej aromatycznym i goryczkowym).
Ewentualnie możesz spróbować klasyczną pszenicę w stylu niemieckim, czyli hefe-weizena, tu