Wpis z mikrobloga

• 0
@Rayan564 Seria 10xx spadnie jakaś spadnie cena 20xx. Przy tych cenach obie serię się niemal uzupełniają. Trochę spadnie ale nie jakoś mocno przy tych cenach.
  • Odpowiedz
@Rayan564: Myślałem o przesiadce z mojego gtx 980 na coś co pociągnie 4k w 60 fps bez problemów, ale ceny tych kart plus ceny monitorów... Jak mam wydać łącznie 10k PLN to jednak full hd jest świetne ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
@Variv: biorąc pod uwagę, że cena gtx 2070 dobija/będzie wynosić ~3k zł a po specyfikacji kart mozna sie spodziewac jakichs +25% wzrostu wydajnosci (czyli poziom 1080) bez tej nowej funkcji RTX która jest takim samym gówienkiem jak był physix czy hairworks, to nie ma co się spodziewać na spadki cen seri 10
  • Odpowiedz
specyfikacji kart mozna sie spodziewac jakichs +25% wzrostu wydajnosci (czyli poziom 1080)

@kontowykop: 2070 będzie miał podobny do 1080 TI według nieoficjalnych testów, liczy się też architektura.
  • Odpowiedz
@AmonGoeth: w moim przekonaniu o niewielkim wzroscie wydajnosci w grach bez właczonej opcji Ray Tracingu uswiadcza mnie to, że nie pokazali wcale porownania wydajnosci nowej i starej serii w grach.
  • Odpowiedz
2070 nie ma większej wydajnosci od titana xp xD. Łykasz jak pelikan. Pan chinczyk powiedzial ze 2070 ma wieksza wydajnosc od titana xp ale tylko w Ray tracingu.

@kontowykop: w 2016 mówili że 1070 nie będzie lepsza od 980TI a była. Zobaczymy na testach zresztą one ocenią czy warte swojej ceny.
  • Odpowiedz
Cena 1xxx s-------i się i to mocno skoro 2070 ma wiekszą wydajność od Titana XP.

@AmonGoeth: Raczej nie. Z tego co widziałem na prezentacji RTX ma 14 teraflopów (z czego nie wiem czy rtx 2080 czy 2080 ti, chyba raczej bez TI). Obecnie tytan ma chyba koło 12 teraflopów. Więc jak rtx 2080 ma 14, to raczej mało prawdopodobne aby 2070 miał więcej niż te 12 teraflopow tytana obecnego.
  • Odpowiedz
@Zuben: Dziwnym trafem nie chcieli sie pochwalic wydajnoscia nowej serii kart w grach. Zero slajdow z fpsami miedzy 2080ti i 1080ti w danej grze/grach. Dwa lata temu przy premierze seri 10 pokazali takie slajdy. Coś ukrywaja? Za to przez 2 h gadali o super Ray Traycingu i jakie to niesamowite efekty swietlne dodaje nowa karta. Ciekawe dlaczego.
  • Odpowiedz
tylko ze 1070 wg specifikacji mial wlasnie wydajnosc gtx 980ti i byl to kolosalny skok. W przypadku nowej generacji kart na papierze 2070= 1080 a 2080 = 1080ti

@kontowykop: 1070 ma 50% mniej ROPów, 47% mniej jednostek cieniujących i 47% jednostek TMU, dodatkowo ma niższą przepustowość pamięci niż 980TI a jednak realna wydajność jest lekko wyższa.
  • Odpowiedz
Dziwnym trafem nie chcieli sie pochwalic wydajnoscia nowej serii kart w grach. Zero slajdow z fpsami miedzy 2080ti i 1080ti w danej grze/grach. Dwa lata temu przy premierze seri 10 pokazali takie slajdy. Coś ukrywaja? Za to przez 2 h gadali o super Ray Traycingu i jakie to niesamowite efekty swietlne dodaje nowa karta. Ciekawe dlaczego.

@kontowykop: No to podejrzane, zresztą testy zweryfikują jak będzie gównem nie będę tego bronił.
  • Odpowiedz
1070 ma 50% mniej ROPów, 47% mniej jednostek cieniujących i 47% jednostek TMU, dodatkowo ma niższą przepustowość pamięci niż 980TI a jednak realna wydajność jest lekko wyższa.

@Zuben: Dokładnie. A jak porównamy ze specyfikacją konkurencji. Gdzie rx580 ma nawet niektórych jednostek więcej jak gtx 1070 to już w ogóle się robi przepaść. Architektura ma znaczenie.
  • Odpowiedz