Aktywne Wpisy
wilk633 +98
#smokwawelski #krakow #zwiedzajzwykopem
Pamiętam jak za małolata byłem w krakowie na wycieczce szkolnej a jako że bardzo wtedy lubiłem czytać powieści fantasy to bardzo byłem podekscytowany żeby zobaczyć tego smoka wawelskiego którego nam dodatkowo hypeował wychowawca praktycznie przez całą podróż a jak przyszło co do czego i w końcu go zobaczyłem tego 'smoka' to reakcję miałem mniej więcej jak w obrazku
Pamiętam jak za małolata byłem w krakowie na wycieczce szkolnej a jako że bardzo wtedy lubiłem czytać powieści fantasy to bardzo byłem podekscytowany żeby zobaczyć tego smoka wawelskiego którego nam dodatkowo hypeował wychowawca praktycznie przez całą podróż a jak przyszło co do czego i w końcu go zobaczyłem tego 'smoka' to reakcję miałem mniej więcej jak w obrazku
Wrrronika +7
Kiedyś byłam w stanie pisać z ludźmi przez 6-7 godzin dziennie.
Na przerwach, po szkole, w trakcie odrabiania lekcji, a potem jeszcze przed snem rozmawiać przez kilka godzin, przez telefon.
Teraz mam problem nawet by odpisać swoim przyjaciołom.
Nie wiem z czego to wynika, ale chciałabym by wróciła mi energia i chęć do rozmów, bo zawsze to lubiłam. Głównie przez ciekawość do świata. Rozmowy z ludźmi pozwolily mi wyjsc z cynizmu i zrozumiec, ze
Na przerwach, po szkole, w trakcie odrabiania lekcji, a potem jeszcze przed snem rozmawiać przez kilka godzin, przez telefon.
Teraz mam problem nawet by odpisać swoim przyjaciołom.
Nie wiem z czego to wynika, ale chciałabym by wróciła mi energia i chęć do rozmów, bo zawsze to lubiłam. Głównie przez ciekawość do świata. Rozmowy z ludźmi pozwolily mi wyjsc z cynizmu i zrozumiec, ze
Wołam z tego komentarza.
Otwórz w nowej karcie muzykę
Pytania out-of-character tylko w tym wątku
Karta postaci do wglądu, zaktualizowane jedynie rany.
-----------------------------------------------------------------------
Kalendarium: -
Śmierć naturalna:
Hermann Wół (46 lat)
Teitur Wrona (36 lat)
Skafti Głupi (36 lat)
Statek z Sylvi, leżącą na stosie, zapłonął od strzały, wystrzelonej przez Thorvalda Różowego. Wszyscy w milczeniu wrócili do Wielkiej Sali.
- Co tu się właściwie wydarzyło? - zapytał szeptem jeden z gapiów
- Sylvi porwała tę pogankę, ale została dopadnięta przez Ulfara Akumularsona. Pogankę wywieziono do Lotaryngii, a zdrajczynię chowamy z honorami nie wiedzieć czemu. W dodatku mocno poturbowała naszych chłopaków...
- Wiadomo o co jej chodziło?
- Nie wiem, nie słyszałem, pytaj Ulfara, Skyarda albo Bjorna Vangsę, oni tam byli. Podobno przed śmiercią odcięła Skyardowi ptaka!
- Co Ty mówisz!
[...]
- Przechodząc już do rzeczy ważnych - ciągnął jarl Ingvarsson - chciałbym podziękować Slothiemu za sprawny zarząd nad osadą. Wiem ile sił Cię to kosztowało, dlatego od tego kwartału nie będziesz już pracował sam. Ochotnicy, chcący pomóc Slothiemu niech zgłoszą się do niego po zakończeniu obrad.
- Dziękuję jarlu, zasobów poza uzbrojeniem mamy na razie pod dostatkiem, żywność w osadzie...
Jego wywód przerwało kilku Wikingów, którzy wtargnęli do sali. Nie byli z osady, kilku zgromadzonych sięgnęło po swoje bronie, ale zostali natychmiast powstrzymani przez towarzyszy. Nieznajomi stanęli przed jarlem i ukłonili mu się nisko.
- Szanowny jarlu Ingvarssonie. Wybacz nam niezapowiedziane najście, czas jednak goni nas nieubłaganie i nie możemy go więcej tracić. Jestem Ottar, to mój brat Gyrd. Przekazujemy Ci wspaniałe wieści, bowiem wieloletnie bezkrólewie w Szwecji dobiegło nareszcie końca! Niech żyje król Fridmund Vestarsson!
- Usłyszeliśmy nowinę o zmianie władzy w Hjallbrekce - kontynuował drugi z posłańców - co jest okazją do świeżego startu i nawiązania przyjaznych relacji. Wierność nowemu królowi złożyli już jarl Bjorn z Lakunvik, a także władcy Aland, Drangaland, Moberg, Hrip i Narfeyri. Najpóźniej za pół roku odbędzie się uroczystość koronacyjna, w trakcie której dwa królestwa Norwegii i Szwecji zostaną zjednoczone, a o królestwie Skandynawii usłyszy cały świat!
- Jarlu, chcemy wiedzieć, czy złożysz hołd naszemu władcy. To z pewnością nagła wiadomość, dlatego nie oczekujemy odpowiedzi od razu. Zostaniemy w tej pięknej osadzie jeszcze kilka dni. Tymczasem nie przeszkadzamy już i udajemy się do karczmy, odpocząć po podróży.
Bracia ukłonili się z głupimi uśmiechami na twarzy, po czym wyszli w towarzystwie swojej nielicznej obstawy. W drzwiach minęli się z Horundem, który pośpiesznie zaczął zdawać relację z wizyty w Ronne.
- Mój jarlu, nie zdołałem porozmawiać z jarlem Ronne. Przede mną pojawili się tajemniczy posłańcy, który przekazali żądanie złożenia hołdu niejakiemu Fridmundowi Vestarssonowi, który obwieścił się...
- ... królem, ludzie z którymi się minąłeś właśnie nam tę informację przekazali - powiedział z poważną miną jarl Ingvarsson, po czym zwrócił się do wszystkich - Chcę usłyszeć Waszą opinię, zanim omówię sytuację z Małą Radą.
Po czym dodał do siebie po cichu
- Dzień próby nadchodzi nieubłaganie.
Zapasy przed:
Spichlerz z żywnością - buszli: 846
Magazyn towarowy: - skrzyń: 630
Zbrojownia - zestawów: 32
Port - statków: 32
Wyprodukowano w poprzednim kwartale:
Buszli żywności: 180
Skrzyń towarów: 190
Zestawów uzbrojenia: 116
Statków: 34
Zużyto w poprzednim kwartale:
Buszli: 480
Skrzyń: 320
Zestawów: 148 (zabrakło 12)
Statków: 0
Zapasy po:
Spichlerz z żywnością - buszli: 546
Magazyn towarowy: - skrzyń: 500
Zbrojownia - zestawów: 0
Port - statków: 66
Głód w osadzie: Nie
Ubytek / przyrost ludności: przyrost
Szkolenie techniki w osadzie: Nie
Minima produkcyjne:
Spożycie kwartalne - buszli: 450
Zużycie kwartalne - skrzyń: 300
Zużycie kwartalne - zestawów: 150
Wymagania do misji Słowiańska Wyprawa Łupieżcza (Lato 851):
Statki - minimum 10 statków
Żywność - minimum 30 buszli
Uzbrojenie - minimum 10 zestawów
Liczba ludności: 10 000
Zdolność bojowa: 3 500 (35%)
Podejmij decyzję plusując jedną z poniższych akcji. Kieruj się dobrem osady.
Możesz również składać wnioski u jarla i prowadzić debatę z innymi graczami. Aktualne kompetencje Małej Rady: ciało doradcze
Debaty Małej Rady powinny odbywać się w osobnym temacie. Wylosowaną osobą odpowiedzialną za założenie tematu oraz sprawozdanie Małej Rady w tym kwartale jest Elendig Kodransson.
Grafika AnthonyAvon @ DeviantArt
Jeżeli nie chcesz widzieć postów tego typu, wrzuć tag #lacunafabularnieczarnolisto na czarno
@Lisaros
Lordingundzie! Powiadasz, że słucham głosu kilku. Mimo, iż sam stwierdziłem, że przed zebraniem małej rady wysłucham najpierw was w sprawie tego króla. Ty tymczasem, nie wniosłeś absolutnie nic do tej sprawy, oprócz narzekania. Mówiłem to razy kilka, powtórze raz jeszcze. Zawsze możecie wyzwać mnie na pojedynek jeżeli tylko zbierzecie poparcie.
Miejmy nadzieje że z odejsciem Valerie nasza przygoda z jakimikolwiek magiani się skończyła. Co do sytuacji w wiosce, naprawde się zapuszczamy, wierze że stać nas na więcej.
Z królem ciekawa sprawa, jeśli większość jarli go poprze, może w końcu nastanie względny spokój w skandynawi, a to by się wszystkim przysłużyło
@lacuna: Slothi powiedź coś więcej o wyprawach, zależy mi na kierunku w którym będą się odbywać
@ridcully:
HA! Będę narzekał, bo mogę narzekać, jestem wolnym człowiekiem i nie możesz mnie wtrącić do lochu i torturować, jak to zrobiłeś z Gydą. Co się tak szybko irytujesz? Ledwie ktoś ponarzeka, a już odpowiadasz pojedynkiem, na Odyna!
Nie pozwalaj swoim ludziom torturować więźniów bez Twojej zgody, nie pozwalaj na odbijanie ze środka osady ważnych ludzi bez Twojej woli i nie pozwalaj na ciężkie rany Twoich ludzi na
Ej chłopy, weźcie się do roboty przy kowadłach, co?
Greguasvik
To kto został zastępcą dowódcy, bo z tego co pamiętam był remis.
Jeszcze jedna sprawa (wskazuje na na wikinga udającego się do karczmy) powiedz tym dwóm, jak im tam... Ottar i Gyrd ( @Lacuna ) jak niczego nie przekreciłem żeby do mnie przyszli. Chce by mi opowiedzieli o tym ich królu.
Zostałem zhańbiony podczas tego feralnego turnieju. Nie pozostaje mi nic innego jak wzmocnienie się poprzez wyprawę!
(popija z gwinta nalewkę jarlusza z irytacją słuchając wynurzeń co niektórych zgromadzonych)
@Lisaros: Przypomnę że nasi wojowie sami rzucili się na Silvi która chciała uniknąć walki..... więc skąd pretensje o ich rany.... Nieważne
@Diamond-kun: A Ty Slothi strasznie się opryskliwy zrobiłeś. Myślisz że nazwanie kiowali leniami zachęci do pracy?
Rzeczywiście coś ostatnio nerwy puszczają, przepraszam za to. ( @kvvach ) Ale zrozum troche mnie, to już drugi sezon kiedy kowale zostają bardzo z tyłu za resztą, jak będzie za mało broni ja będę odpowiedzialny za to, a jak narazie miłe prośby nie poskutkowały.
Ha! Dobrze gadasz Lordingundzie ( @Lisaros ), ja na ten przykład mam dziurę w brzuchu i nic do lata nie zrobię. Ha!
Ja żem robił tarcze i żem ich dużo narobił i dużo inszych tez robiło, ale żeśmy za malo zrobili - może więcej niewolników trzeba by dać, coby pomagali. Toby w miechy dmuchali, abo co. Ile w ogóle niewolników mamy w osadzie, liczy ich kto? Oni, co robią czy tylko żryją i tak się plontajom? @Diamond-kun
A i ja żem
@kvvach:
A właśnie nie wiem, Bjornie, co tam się dokładnie zdarzyło, słyszałem tylko plotki. HA! No właśnie, powiedz nam tu wszystkim, co tam sie tak naprawdę stało? Jakim cudem jedna d----a część was tak poharatała? I dlaczego z kolei część wygląda, jakby dopiero co wstała z łóżka po drzemce? To zastanawiające.
Walczyliście jak na wikingów przystało? Ramię w ramię, wszyscy, jak brat z bratem, siostra z siostrą, niczym
I przestańcie łajać nas kowali, my tu w pocie czoła pracujemy! BAH!
@Stah-Schek: Stahmirze, zupełnie zapomniałem o świątyni i kościach, naturalnie, że możesz je tam porozwieszać jeśli znajdziesz czas. Tylko błagam, żadnych tarcz przy tych kościach.
Greguasvik
Skoro Jarl nie pozwala na te tarcze tam to ja bym zaklepal tarcze od Frei i Freja!
Bjorn Vangsa - kowal
Ja nie walczyłem bo nie mam w zwyczaju atakować w ośmiu jednej
Skoro już mowa Sylvi, to jakim cudem tylu wspaniałych i dzielnych wojowników - powiedział z wyczuwalną drwiną w głosie - nie dało rady obezwładnić jednej kobiety? No chyba, że nie chcieliście jej wziąć żywej i postanowiliście zrobić samosąd na miejscu.