Wpis z mikrobloga

Byłem w 100% przekonany, że te drożdże nie ruszą. Zero kremu po uwodnieniu. Szary kolor, nie rozpuszczone drobinki drożdży opadające na dno. Ale po 12h widać, że dzielnie pracują :)
Na opakowaniu jest napisane, żeby sypać bezpośrednio do brzeczki. Na zdjęciu uwodnione suchary po dodaniu brzeczki w stosunku 1:1.
Wam też tak dziwnie uwalniają się suche drożdże?
#piwowarstwo
bonifacy_pankracy - Byłem w 100% przekonany, że te drożdże nie ruszą. Zero kremu po u...

źródło: comment_TxuVArJkaa5naNci8HDuTzxX2suKA439.jpg

Pobierz
  • 8
@iczi: na tym zdjęciu mają normalną barwę. Po dodaniu zawartości saszetki do przegotowanej wody wyglądało jak trupy z dna fermentora.
Jestem przyzwyczajony, że suchary dodane do ciepłej wody robią krem na powierzchni w kolorze kremowym ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Brzeczka była dodana po 15 min od rehydratacji, żeby nie dodawać rozwodnionych drożdży o temp. 25*C do brzeczki o temp. 15*C. Potem kolejne 15 min odpoczynku i zadanie