Aktywne Wpisy
ataeB +31
Wyświetliła mi się ostatnio na insta reklama, że szukają modelek do kampanii jakiejś bieliźnianej. Napisałam, że jestem zainteresowana. Kazali mi wysłać swoje portfolio. Co to znaczy? Nie miałam nigdy sesji zdjęciowej.
#pytanie #mirabelkopomusz #kiciochpyta #modelki #sesja #fotografia
#pytanie #mirabelkopomusz #kiciochpyta #modelki #sesja #fotografia
lajsta77 +231
Ale właśnie jeblo kategoria 4 w Florydę, 220 km/h, w porywach 260 km/h, woda o ponad metry wysokości ma się podnieść. Stolica dostanie a Wybrzeże niestety zmiecie, pierwsze relacje będą za 7 godzin jak się będzie robić jaśniej #usa #floryda #huragan #lajstawusa
Akt VI - Cisza prze burzą
Występują:
J- ja, po prostu ja
SZ – Szefowa, pani i mentorka
U- Urzędnicy z Urzędu Skarbowego
Przyszło lato wraz z latem upały i plany urlopowe oraz burze. W jednej z firm przyszedł też czas na zwrot VATu. Informacja wysłana prawie dwa miesiące temu, więc w małym biurze księgowym Szefowa i jej młody padawan (ja) czekają niecierpliwie aż ruszą czynności sprawdzające przed zwrotem.
J: Urząd nadal nie dał znak życia w sprawie zwrotu?
SZ: No właśnie, nie! Za tydzień mam urlop, zrobiłam wszystko tak by mieć ich z głowy przed wyjazdem a ci uparcie milczą. A termin na zwrot mija im za cztery dni.
J: Taka trochę cisza przed burzą…
W następnych dniach rozdzwoniły się telefony, zapełniły się skrzynki mailowe a na głowę spadła tona pytań.
U: Mogliby Państwo lepiej współpracować, mamy tylko trzy dni na zakończenie czynności sprawdzających, musimy zdążyć.
SZ: Wysłałam państwu wszystkie dokumenty tego samego dnia, w którym państwo prosili.
U: Tak, tak, ale proszę się pospieszyć. Mam kilka pytań – czemu zagraniczny kontrahent spółki ma konto w polskim banku; co jest na ulicy Iksińskiej; co robiła pani Igrekowa z przekaźnikami; a do czego spółce nanokomponenty; czym dokładnie zajmuje pan Wuwuwu; może pani jeszcze jaśniej powiedzieć co robi spółka (…)?
SZ:. Jak już wspominałam, aż tak szczegółowo nie zagłębiałam się w istotę spółki, choćby dlatego że fizyka kwantowa i informatyka to zbyt duży temat, a wspólnicy lepiej odpowiedzą na te pytania. A co do polskiego rachunku bankowego zagranicznego kontrahenta to dość częsta praktyką, choćby ze względu na mniejsze koszty, z która spotykam się nawet jako zwykły nabywca w sklepach...Może mi Pani przesłać te pytania mailem? Przekaże je wspólnikom
U: Nie, proszę sobie je zapisać na kartce. To co robi ta spółka?
SZ:
Koniec końców udało się wyjść cało z kontroli, choć długo upierali się, przy tym, że zagraniczny kontrahent nie może mieć konta bankowego w jednym z polskich banków. Szefowa, mimo swojego wieloletniego doświadczenia, pojechała na wakacje mocno wymaglowana. I tym co było najbardziej męcące nie były pytania bo to norma a raczej powtarzane jak mantra "mogliby państwo lepiej współpracować/pospieszyć się, mamy tylko trzy dni na zakończenie czynności sprawdzających, musimy zdążyć"
#opowiescidziwnejtresci #biurorachunkowe #urzadskarbowy
Standardowo, 60 dni od dnia złożenia deklaracji a że US nie wystosował żadnego postanowienia z przedłużeniem tego terminu to nadal było to 60 dni.
Teraz przy JPK'ach nawet tego w firmie nie robię, to był pierwszy zwrot tej firmy?
Yup, pierwszy, dlatego też wysłałyśmy wniosek o zwrot na długo przed okresem urlopowym by wszystko na spokojnie porobić...no ale nie pykło.
Co ciekawe jeszcze w tym samym okresie dwie firmy po raz
@Stalowa_Figura: kadr nie obsługujecie?
Obsługiwaliśmy tylko firmy na pełnej księgowości, które miały od kilku do kilku dziesięciu pracowników.
Szczególnie pamiętam kobietę (tą od listy zakupów na fakturze, może pamiętasz), która premie uznaniową traktowała bardzo uznaniowo i potrafiła 3 razy zmienić, raz mówiąc szczerze: "Panie Tomku, ten Pan dziś mi nie powiedział Dzień
@Tomek1902: Ja ten i poprzedni miesiąc tak wspominam. Na szczęście w połowie tego przyjdzie nowa osoba, więc alleluja. Choć w zamian we wrześniu dojdzie nam firma z 40 pracownikami, więc będzie...ciekawie.
Pamiętam xD Chyba bym nie chciała takiej szefowej. Ona była starszej daty?
Ps. O, koniec laby. Szefowa wróciła!