Aktywne Wpisy
mirko_anonim +4
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mam pytanie z bardzo mocnym podtekstem etycznym. Jeśli ktoś nie wierzy w prawdziwość, może po prostu potraktować to jako sytuację hipotetyczną. Mieszkam i pracuję w małym miasteczku (30 tys.). Jestem logistykiem w największym tu januszexie. Praca ma dużo minusów, ale w miarę płacą, no i mam tu własne 3-pokojowe mieszkanie po rodzicach. W biurze pokój dzielę z facetem lvl 29, który jest tzw. specjalistą ds. komunikacji i PR.
Mam pytanie z bardzo mocnym podtekstem etycznym. Jeśli ktoś nie wierzy w prawdziwość, może po prostu potraktować to jako sytuację hipotetyczną. Mieszkam i pracuję w małym miasteczku (30 tys.). Jestem logistykiem w największym tu januszexie. Praca ma dużo minusów, ale w miarę płacą, no i mam tu własne 3-pokojowe mieszkanie po rodzicach. W biurze pokój dzielę z facetem lvl 29, który jest tzw. specjalistą ds. komunikacji i PR.
Zapaczony +37
Mireczki, czym się kierować nad wyborem kierunku emigracji? Zawsze marzyłam o Hiszpanii, jako o miejscu gdzie chciałabym żyć. W głowie też był Londyn i ogólnie UK, bo wiecie, filmy, seriale i tak dalej. No i nie wiem co robić (╯︵╰,)
Zdaję sobie sprawę, że w Hiszpanii jest biednie, że ciężko z pracą, że się nie dorobię. Ale może krok po kroku, mogłabym do czegoś dojść i bardziej przypominałoby to Polskę. Byłoby tak samo ciężko, ale przynajmniej kraj by mi się podobał. Z kolei w UK, mogłabym przeżyć za minimalną, może nawet coś odkładać, ze znalezieniem pracy nie byłoby problemu, ale noooo, kiepskie jedzenie, życie kręcące się między jedną gównopracą a drugą gównopracą, pogoda... boję się też, że chcąc nie chcąc, wpadłabym w pułapkę innych emigrantów. Jeżeli w takiej Anglii czy Szkocji wystarczy byle jaka fizyczna praca by sobie wygodnie żyć, to ciężko będzie mi potem zdecydować, że walę to i ruszam do Hiszpanii, by walczyć o byt. Ba, z każdym krajem tak będzie, bo przecież wielu z tego powodu nie chce wracać do Polski. Jestem młoda, dopiero co skończyłam studia (psychologia - tak wiem, to był błąd, ale zawsze wiedziałam że wyjadę, a to mnie jarało) i jestem otwarta na świat. Chciałabym poznać południe Europy, tę Hiszpanię, ale nie jako turysta, tylko jako tubylec. Mam siłę, chęci i możliwości, by próbować i żyć jak student. Wybierając UK, przyzwyczaiłabym się do wygodnych pieniędzy i z każdym kolejnym rokiem byłoby mi ciężej zrobić te kilka kroków w tył i zaczynać od 0.
Co robić? Czy jest tutaj ktoś, kto był w podobnej sytuacji? Pewnie wielu powie, że "próbować, najwyżej wrócisz", ale tak jak mówię, na północy minimalna pensja spokojnie starcza na wynajem własnego mieszkania i jeśli nie mam zamiaru oszczędzać, to na spokojne życie. Nie mam też do czego wracać. Pod względem wygody życia, to będzie zawsze lepsza opcja, niż ciśnięcie do bezrobotnej Hiszpanii. Boję się wpaść w pułapkę funta.
Także nie wiem, gdybyście mieli wybór, co byście wybrali?
#praca #pytanie #uk #pracbaza #hiszpania #emigracja
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
Dodatek wspierany przez: Wyjazdy dla maturzystów
wal w hiszpanie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
pieniądze to nie wszystko. Może nawet znudzi Ci sie hiszpania i pojedziesz po czasie do uk ( ͡º ͜ʖ͡º)
Komentarz usunięty przez autora
No chyba że jesteś mega specjalistą, który jedzie pracować w międzynarodowym środowisku gdzie wystarcza angielski, ale domyślam się, że to nie taki przypadek.
Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
Zaakceptował: kwasnydeszcz}