Wpis z mikrobloga

#programowanie #bezpieczenstwo #kamery #webdev
Potrzebuję wsparcia Mirków, którzy mają doświadczenie w umieszczaniu streamu z kamery na stronie. (Chodzi o protokół RTSP)
Z przekopania połowy internetu dowiedziałem się, że:
- Łatwe podejście, tj. użycie wtyczek typu ActiveX, VLC itd. zostało dawno wyparte i przeglądarki już nie wspierają tych technologii
- Pozostają trzy rozwiązania:
1. Konwertowanie streamu RTSP do mjpeg (za pomocą ffmpeg), nadawanie obrazu na websocket i odtwarzanie streamu z websocket za pomocą jsmpeg - niestety odpada bo: ffmpeg nie radzi sobie z dekodowaniem h264 (wywala errory o których prawie nic nie pisze w internecie xd), poza tym jest to strasznie procesożerne rozwiązanie i wypluwa średniej jakości obraz.
2. Przechwycenie sygnału RTSP i konwertowanie na HLS a potem odtwarzanie za pomocą video.js - rozwiązanie nad którym aktualnie pracuję, ale niestety odtwarzacz po kilku sekundach przestaje działać aż do kolejnego odświeżenia przeglądarki, poza tym ffmpeg nadal pluje błędami.
3. Skorzystanie z płatnej usługi - to już w ogóle odpada bo ceny są chore, poza tym bardziej mnie interesuje jak takie firmy napisały te systemy i co tam siedzi, niż to że to działa.
Tak więc, ma ktoś może z was doświadczenie z przechwytem RTSP i umieszczaniu go na stronie? Albo czy ktoś ma jakiś inny pomysł?
  • 5
@MakuZo: dzięki, bo będę kombinował zrobić podgląd kamer na panelu dotykowym i sterowanie domem, pewnie skończy się ją zrobieniu tego jako strona www dlatego mnie to interesowało :)