Aktywne Wpisy
![pacan7](https://wykop.pl/cdn/c0834752/3fccfe191a24e7b373ae8854f76af79e7b2324da94c70d821c4d09ee9c64da8f,q60.jpg)
pacan7 +165
![Przegrywek123](https://wykop.pl/cdn/c3397992/Przegrywek123_oHZ8JQq0HD,q60.jpg)
Przegrywek123 +90
Czaicie co się #!$%@?ło xD Moja różowa chwilowo pracuje sobie w powiatowym kołchozie (takim większym) w HRach. I jak mi czasem opowiada co się tam #!$%@?, to XD^xD Takie korpo-anetki z HR przy tych kretynkach, to jest niczym profesor przy jakimś menelu xD
Ale do rzeczy - wczoraj jedzą sobie obiad tak razem, dzień jak co dzień. I majówka niedługo, to temat zszedł na wakacje. No i tam biadolą, że drogo, że
Ale do rzeczy - wczoraj jedzą sobie obiad tak razem, dzień jak co dzień. I majówka niedługo, to temat zszedł na wakacje. No i tam biadolą, że drogo, że
#piwowarstwo
Chyba, że pytasz o brewkita..
Ale póki OP nie powie dokładnie czego chce, to mogę mu powiedzieć najwyżej, żeby policzył sobie % odfermentowania (oczywiście, cukier da 100% odfermentowanie) i określił się jakiego efektu oczekuje. @Bogdan23:
16,5 plato z 6 kg słodu. 0,5 cukru podbija do 19 plato. Kolejne 160 g do refermentacji (gazujemy wysoko, do ~3 vol) da 19,7 plato, 7,5% alko. Łącznie masz ok 90% słodu i 7,5%+2,4% cukru.
Jeśli chcesz jeszcze wytrawniej, odejmij powiedzmy 0,5 kg słodu, cukru do gotowania daj 0,75 kg - wtedy będziesz mieć 14% cukru, 19,5 plato, 9,5% alko. Szacowane odfermentowanie
źródło: comment_wypzgqJXywRZQ9SKCe9pJ56WZWgWBGuk.jpg
PobierzStartowałem w niskiej temperaturze i powoli ja zwiększałem. Osiągnąłem czysty belgijski profil. Alkohol czuć jedynie w formie rozgrzewania w żołądku :)