Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 37
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Shatter: I to jest naturalne. Występuję w naturze. Ludzie też się zabijają, a to, że jest to karalne wynika z działań cywilizacyjnych. ¯\_(ツ)_/¯
Nie zaprzeczysz, że występuję u innych gatunków, zatem jest naturalny.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
Pani Profesor Łętowska jest w mniejszości w doktrynie, jeżeli chodzi o interpretację artykułu 18 konstytucji. Większość uznaje, że polskie prawo wyklucza uznanie związku jednopłciowego jako małżeństwa.

@rasmor: Czyli większość nie potrafi czytać (a raczej kieruje się własnymi uprzedzeniami przy interpretacji).
Jeżeli twórcy obecnej konstytucji chcieli przy okazji artykułu 18. zdefiniować, że małżeństwo = tylko K+M, to kiepsko im wyszło, bo nie wynika to konstrukcji zdania.
  • Odpowiedz
  • 0
@50HerbatGreya szit eyj ebałem komentarz. U nas małżeństwa tej samej płci są niedozwolone, źle doczytałem bo zrozumiałem że chodzi Ci o to że jeśli nie ma penalizacji takiego zachowania to nie jest to nielegalne. I tłumaczyłem że karą za takie małżeństwo jest nieważnośćność bezwzględna inaczej niż w bigamii gdzie karą jest nieważność i kara z KK edit. Ale ogólnie to gdyby doszło w naszym porządku prawnym do takiego małżeństwa, to małżeństwo
  • Odpowiedz
@TerapeutyczneMruczenie:

Czyli większość nie potrafi czytać (a raczej kieruje się własnymi uprzedzeniami przy interpretacji).

Jeżeli twórcy obecnej konstytucji chcieli przy okazji artykułu 18. zdefiniować, że małżeństwo = tylko K+M, to kiepsko im wyszło, bo nie wynika to konstrukcji zdania.

Nie ma tu mowy o żadnych uprzedzeniach. Pierwotnie w konstytucji art. 18 miał brzmieć inaczej, nie było tam fragmentu "jako związek kobiety i mężczyzny". Dodano go później, w głosowaniu Zgromadzenia Narodowego.
  • Odpowiedz