Aktywne Wpisy
bloody560 +8
Potrzebuję listy mocnych horrorów. Problem w tym, że większość już znam. Proszę o niedodawanie żadnych o duchach, lalkach, klaunach ani "ambitnych" tytułów. Film niekoniecznie musi być bardzo straszny, ale powinien mieć klimat, ciekawą fabułę i wciągnąć. Ze slasherów, które mi się podobały, to:
- Droga bez powrotu
- Hostel
- Dom woskowych ciał
- Koszmar minionego lata
- Droga bez powrotu
- Hostel
- Dom woskowych ciał
- Koszmar minionego lata
pafffel +24
Ciężkie pierwsze uruchomienie
W końcu mamy z głowy załatwianie formalności kredytowych i możemy cieszyć się swoją działką! (no prawie, bo uruchomienie kredytu jutro ( ͡° ͜ʖ ͡°) ). Teraz przychodzi pora na załatwianie spraw związanych z projektem domu.
Przeglądaliśmy z moją różową stertę katalogów, kilkanaście stron biur projektowych i znaleźliśmy jeden projekt, który nam pasuje. Ale to nie tak, że pasuje nam z braku laku, ale naprawdę to jest to czego szukaliśmy. Niemniej, chcemy zrobić kilka przeróbek, które według nas dopełnią obrazu całości naszego wymarzonego domu.
Zdecydowaliśmy się na projekt Dom w Śliwach 2 (G2) z biura Archon. Na obecnym etapie jesteśmy w trakcie składania wniosku o warunki zabudowy dla naszej działki.
Chciałem też zapytać Was co sądzicie o samym projekcie i zmianach które planujemy wdrożyć do tego projektu?
Zdjęcia poniżej przedstawiają zmiany na parterze i na piętrze, które planujemy wprowadzić.
Z ogólnych zmian:
- podniesienie ścianki kolankowej o jeden bloczek
Dom docelowo budujemy dla nas dwoje i przyszłych dzieci (2?)
Dzięki za rady i cenne wskazówki!
#budujzwykopem #dom #projektdomu #budowadomu
- usunięcie okna narożnego w kuchni i wstawienie zwykłego od strony podjazdu
- usunięcie spiżarki i jej podział pomiędzy kuchnię i wiatrołap (w wiatrołapie ~40cm tylko na małe siedzisko za drzwiami i płytką szafę - wszystko pełna zabudowa). Ta zmiana wiąże się z przesunięciem ściany nośnej (ta za kominkiem) trochę do tyłu, ale podobno bez problemu da się ją cofnąć jak pytałem ludzi, którzy taką zmianę robili w projekcie.
- usunięcie kominka (zamiast niego będzie biokominek)
- usunięcie dużego okna tarasowego w salonie i wstawienie zwykłego (z głębokim parapetem, żeby się dało na nim usiąść - da się to zrobić?)
- przesunięcie drzwi pod schody i zrobienie tam spiżarki
- zmiana okna balkonowego na rozsuwane (jedna część przesuwna, druga stała)
- przeniesienie drzwi z dolnej garderoby na bok (na tej ścianie będzie łóżko)
- przeniesienie drzwi z górnej garderoby tak, aby była dla pokoju nr 5
- powiększona przestrzeń z racji usunięcia komina (pewnie będzie szafa do zabudowy)
- usunięcie balkonu od strony ogrodu
@luki11111: porównując z podobną wielkością domu z prostszym dachem wyliczenia według Archona (a te podobno są w miarę dokładne) wyszły ~ 10% taniej, więc wcale też nie jest aż taki drogi :) Fakt, droższy,
Projekty z katalogu służą do sprzedania się, a nie do zamieszkania w nich. I to mówię jako osoba postronna, bo nie jestem architektem.
Jeden bloczek nie zmienia tak bardzo proporcji :)
@choramuchomora:
Bo im po prostu nie podobał się na wizualizacjach i dlatego na ogół domy z katalogu wychodzą nieforemne.
Trzymam kciuki, aby Twój był inny i powodzenia w niełatwej zabawie w budowanie domu!
@Capshov: Nie, a
@leesiuu: reku ma niestety za małą moc żeby cokolwiek schłodzić.