Wpis z mikrobloga

Mirki udało się!
W końcu mamy z głowy załatwianie formalności kredytowych i możemy cieszyć się swoją działką! (no prawie, bo uruchomienie kredytu jutro ( ͡° ͜ʖ ͡°) ). Teraz przychodzi pora na załatwianie spraw związanych z projektem domu.
Przeglądaliśmy z moją różową stertę katalogów, kilkanaście stron biur projektowych i znaleźliśmy jeden projekt, który nam pasuje. Ale to nie tak, że pasuje nam z braku laku, ale naprawdę to jest to czego szukaliśmy. Niemniej, chcemy zrobić kilka przeróbek, które według nas dopełnią obrazu całości naszego wymarzonego domu.

Zdecydowaliśmy się na projekt Dom w Śliwach 2 (G2) z biura Archon. Na obecnym etapie jesteśmy w trakcie składania wniosku o warunki zabudowy dla naszej działki.

Chciałem też zapytać Was co sądzicie o samym projekcie i zmianach które planujemy wdrożyć do tego projektu?
Zdjęcia poniżej przedstawiają zmiany na parterze i na piętrze, które planujemy wprowadzić.

Z ogólnych zmian:
- podniesienie ścianki kolankowej o jeden bloczek

Dom docelowo budujemy dla nas dwoje i przyszłych dzieci (2?)

Dzięki za rady i cenne wskazówki!

#budujzwykopem #dom #projektdomu #budowadomu
leesiuu - Mirki udało się!
W końcu mamy z głowy załatwianie formalności kredytowych ...

źródło: comment_RAtNQPftO6Z5YAsEyNbExuzdxUIhCnsF.jpg

Pobierz
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Parter (od lewej do prawej):
- usunięcie okna narożnego w kuchni i wstawienie zwykłego od strony podjazdu
- usunięcie spiżarki i jej podział pomiędzy kuchnię i wiatrołap (w wiatrołapie ~40cm tylko na małe siedzisko za drzwiami i płytką szafę - wszystko pełna zabudowa). Ta zmiana wiąże się z przesunięciem ściany nośnej (ta za kominkiem) trochę do tyłu, ale podobno bez problemu da się ją cofnąć jak pytałem ludzi, którzy taką zmianę robili w projekcie.
- usunięcie kominka (zamiast niego będzie biokominek)
- usunięcie dużego okna tarasowego w salonie i wstawienie zwykłego (z głębokim parapetem, żeby się dało na nim usiąść - da się to zrobić?)
- przesunięcie drzwi pod schody i zrobienie tam spiżarki
leesiuu - Parter (od lewej do prawej):
- usunięcie okna narożnego w kuchni i wstawie...

źródło: comment_Bzi9k6sEWBs2FfSRMsYjIfdiuu07qNkE.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
Piętro (od lewej do prawej):
- zmiana okna balkonowego na rozsuwane (jedna część przesuwna, druga stała)
- przeniesienie drzwi z dolnej garderoby na bok (na tej ścianie będzie łóżko)
- przeniesienie drzwi z górnej garderoby tak, aby była dla pokoju nr 5
- powiększona przestrzeń z racji usunięcia komina (pewnie będzie szafa do zabudowy)
- usunięcie balkonu od strony ogrodu
leesiuu - Piętro (od lewej do prawej):
- zmiana okna balkonowego na rozsuwane (jedna...

źródło: comment_gUQv5x1X7zwujyCF3nyDCfgd8kJIvEfu.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Zaczekkk: a dziękuję, dziękuję. Właśnie projekt z tego roku, jeszcze nie ma go w Polsce wybudowanego (z tego co mi wiadomo). Jest kilka osób co ma już surowy zamknięty, ale jeszcze robią środek. My planujemy start budowy na wiosnę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@paki82: no jak to ile, typowy programista 15k to minimum ( ͡° ͜ʖ ͡°). A tak serio to kredycik na pół życia. Ale w naszym przypoadku to przemyślana i w pełni świadoma decyzja, ponieważ mamy plan, żeby to wszystko poszło tak jak chcemy :)
  • Odpowiedz
@leesiuu: za tanio to taki domek nie wyjdzie. Dużo wykuszy załamań sporo szans że coś pójdzie nie tak przy budowie. Ale co się komu podoba i jaki ma budżet( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@leesiuu: całkiem fajny, ja z niebieskim też braliśmy projekt z archonu jednak całkiem innego typu domek, więc nawet nie będę wrzucać ;) ogólnie na etapie adaptacji, jeśli będziecie mieć dobrego człowieka, to on wam sporo doradzi no i dobrze przemyślcie ustawienie względem stron świata
  • Odpowiedz
@choramuchomora: dom praktycznie będzie stał modelowo - północ wjazd, południe ogród. No prawie bo lekko (~10-15 stopni) będzie obrócony taras na zachód. Ale to i lepiej według mnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

za tanio to taki domek nie wyjdzie.

@luki11111: porównując z podobną wielkością domu z prostszym dachem wyliczenia według Archona (a te podobno są w miarę dokładne) wyszły ~ 10% taniej, więc wcale też nie jest aż taki drogi :) Fakt, droższy,
  • Odpowiedz
@leesiuu: Ale wiesz, że przez to ten dom będzie wyglądał znacznie inaczej i to co teraz wydaje się proporcjonalne będzie mocno nieforemne.
Projekty z katalogu służą do sprzedania się, a nie do zamieszkania w nich. I to mówię jako osoba postronna, bo nie jestem architektem.
  • Odpowiedz
@leesiuu: no właśnie to modelowe ustawienie u wielu osób się nie sprawdziło (przynajmniej u tych z którymi gadałam), bo po południu w ciepłe dni nie mogą spokojnie odpocząć, bo słońce nie daje - ale są zawsze jakieś rolety, markizy no i niektórzy tak po prostu lubią
  • Odpowiedz
@DanielPlainview: byłem już na budowie tego domu (co prawda tylko na dole, chociaż czekam żeby zobaczyć górę i skosy) i nie zgodzę się z opinią, że ten projekt jest po to, żeby się sprzedać ( ͡° ͜ʖ ͡°). Ma wszystko to, co potrzebujemy, przynajmniej tak nam się wydaje z tego co wiemy i widzieliśmy :)
Jeden bloczek nie zmienia tak bardzo proporcji :)

@choramuchomora:
  • Odpowiedz
@leesiuu: To dlaczego w projekcie nie uwzględniono podniesienia ścianki kolankowej o te kilkadziesiąt centymetrów skoro to nieistotny koszt, a olbrzymia różnica funkcjonalne ?
Bo im po prostu nie podobał się na wizualizacjach i dlatego na ogół domy z katalogu wychodzą nieforemne.

Trzymam kciuki, aby Twój był inny i powodzenia w niełatwej zabawie w budowanie domu!
  • Odpowiedz
@DanielPlainview: Dzięki! Widziałem zdjęcia domu podniesionego o jeden bloczek, bo na fejsiku Archon robi grupy dla konkretnych grup projektów i naprawdę nie ma źle :) Według mnie tego nie widać nawet za bardzo :) Dlaczego tego nie zrobili w projekcie bazowo? Nie wiem, ale i tak te 105cm oryginalnie i tak nie jest mało jak na gotowce ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Capshov: Nie, a
  • Odpowiedz
@leesiuu: Uważaj na te projekty (wszystkie), bo tam np. wanna albo inny sprzęt potrafi być przeskalowany (żeby trzymał proporcje), a potem okazuje się, że w łazience się nie obrócisz albo pralka wejdzie tylko specjalna - wąska.
  • Odpowiedz
@Xaveri: czytam Chafera na bieżąco ( ͡° ͜ʖ ͡°), a blog to znam już chyba na pamięć ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°). Patrzyłem na wymiary i są rzeczywiste w tym projekcie ( ͡° ͜ʖ ͡°) Stół w jadalni na przykład ma 180cm długości, więc
  • Odpowiedz
rolety zewnętrzne, rekuperacja - to wszystko pomoże mam nadzieję przetrwać ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@leesiuu: reku ma niestety za małą moc żeby cokolwiek schłodzić.
  • Odpowiedz