@mirek_januszy Prosta sprawa. Woda i mąka 50/50 przez 7-9dni (czasem zadziala szybciej). Codziennie dodajesz pożywke d0 - 25g/25g d1 - 50g/50g d2 - 50g/50g d3 - 75g/75g d4 - 100g/100g itd. od piątego/czwartego dnia warto sie juz zaczac wyrzucać pewna część chyba ze masz duzy słoik. Odkryłem też przepis ze mozna smazyc zakwas jak naleśniki i faktycznie bardzo dobry i niespotykany smak.
@krysc4d: pożywka to po prostu dodawanie znowu mąki i wody w ilości jakie podałeś? I co potem z tą mazią ze słoika? Słoik ma stać w miejscu bez słońca? Ma być otwarty cały czas? Ile piec i w jakiej temp. No słaby ten przepis nic nie wiadomo XD
@Ortofenylofenolan_sodu on pytal o przepis na zakwas nie na chleb. Najlepiej zerknij proszę na ten filmik: Jest po angielsku ale mysle zeozna wywnioskować caly proces:
@krysc4d: jak zrobie sobie kawe do pracy to mam tagowac #kawa i #uk (bo mieszkam w UK)? od kiedy te zmiany? czlowiek pojedzie na 2 tygodnie urlopu i cale mirko staje na glowie ( ͡°͜ʖ͡°)
@0x7C3 przepraszam czyli używanie tagu #uk dotyczy tylko polityki Krolestwa czy tez może czegos jeszcze? ( ͡°͜ʖ͡°)ノ⌐■-■ Dodałem uk bo w angli o wiele trudniej o dobry chleb dlatego uznalem to za znaczacy fakt
@krysc4d: Pożywke? Napisz jak dla laika :D pierwszego dnia dodaje 25g, drugiego 50g? Czy pierwszego 25g i drugiego też 25g? Jaka mąka? O co chodzi z 100g/100g?
@krysc4d "Dodałem uk bo w angli o wiele trudniej o dobry chleb dlatego uznalem to za znaczacy fakt" No już nie przesadzaj, chyba tylko jak mieszkasz gdzieś na totalnym odludziu. W większych miejscach znajdziesz piekarnie działające pod szyldem Real bread campaign, a większe sklepy też mają już całkiem przyzwoite opcje. Rzuć okiem na sekcję pieczywa w Sainsburys (taste the difference) mają bardzo smaczny San Francisco style sourdough.
@krysc4d o tag to ja się nie czepiałem, ludzi mylisz. Ja tylko mówię że wcale nie ma tych mitycznych problemów z chlebem w uk A twój bochen wygląda bardzo apetycznie.
#pieczzwykopem #chleb #uk #gotujzwykopem
d0 - 25g/25g
d1 - 50g/50g
d2 - 50g/50g
d3 - 75g/75g
d4 - 100g/100g
itd.
od piątego/czwartego dnia warto sie juz zaczac wyrzucać pewna część chyba ze masz duzy słoik. Odkryłem też przepis ze mozna smazyc zakwas jak naleśniki i faktycznie bardzo dobry i niespotykany smak.
@krysc4d: pożywka to po prostu dodawanie znowu mąki i wody w ilości jakie podałeś? I co potem z tą mazią ze słoika? Słoik ma stać w miejscu bez słońca? Ma być otwarty cały czas? Ile piec i w jakiej temp. No słaby ten przepis nic nie wiadomo XD
https://youtu.be/2FVfJTGpXnU
chlebek kozak!
Dodałem uk bo w angli o wiele trudniej o dobry chleb dlatego uznalem to za znaczacy fakt
"Dodałem uk bo w angli o wiele trudniej o dobry chleb dlatego uznalem to za znaczacy fakt"
No już nie przesadzaj, chyba tylko jak mieszkasz gdzieś na totalnym odludziu. W większych miejscach znajdziesz piekarnie działające pod szyldem Real bread campaign, a większe sklepy też mają już całkiem przyzwoite opcje. Rzuć okiem na sekcję pieczywa w Sainsburys (taste the difference) mają bardzo smaczny San Francisco style sourdough.
A twój bochen wygląda bardzo apetycznie.