Wpis z mikrobloga

Otwieram #codziennecongee żeby mieć listę sposobów w jaki można to jeść

Congee z Ananasem

Co to jest congee? tl;dr zupa z rozgotowanego ryżu popularna jako baza śniadań i obiadów w Azji. Wiem, że rozgotowany ryż nie brzmi jakoś apetycznie ale świetnie się to sprawdza jako baza wchłaniająca inne smaki a do tego jest bardzo syte.

Congee jakie dziś zrobiłem wyszło mi deczko za gęste (a jak stygnie to gęstnieje jeszcze bardziej) więc pewnie kolejne porcje będę rozwadniał wodą/mlekiem/rosołem (w zależności od tego czy będę jadł na słodko czy wytrawnie.

#gotujzwykopem i tym razem #weganizm #wegetarianizm
źródło: comment_IM06XYoETMZCZhY6s2icPXQfqIp7P0HU.jpg
  • 4
@hangover: samo congee to ryż gotowany z imbirem (chociaż widziałem przepisy, że gotowany jest bez niczego albo od razu do dań wytrawnych na bulionie). poza owocami to jadłem tez z mięsem, jajkiem, tofu, kimchi. ogólnie co było pod ręką to wrzucałem
@6c6f67696e: ooooo z nieba mi spadł ten przepis.

Wczoraj próbowałam ananasa z grilla (niestety nie wyszło tak bajeczne jak zachwalają ludzie w internecie) i zostało mi pół puszki.

Gotujesz ryż na wodzie czy mleku?
Gotujesz ryż na wodzie czy mleku?

@Mq555: Na wodzie z kilkoma plastrami imbiru. Wczoraj zrobiłem szklankę ryżu (200g) na tak 1,2 litra wody i wyszło dość gęste co widać na zdjęciu gdzie to przypomina masę a nie zupę a po wystygnięciu to już jest po prostu twarde tak że można nożem kroić. Będę musiał to rozcieńczać przy przygotowaniu kolejnych porcji i pewnie jedną rozcieńczę mlekiem albo mlekiem kokosowym

Poza ananasa nic