Wpis z mikrobloga

@Konkol: dzięki! Jak rozumiem, to należy wydrylować, pokryć załóżmy 1/3 wody (tak, żeby przykryło), po ostygnięciu dodać drożdże, po dniu moszcz przelać do gąsiora, następnego dnia reszta wody i cały cukier, i do gąsiora razem z pożywką. ok po 2 tyg. jak przestanie fermentować wyrzucić miazgę.
@Nie_wiem_jak_sie_nazwac: lel teraz popatrzyłam na przepis i on jest zmieniony z starej wersji strony ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Najlepiej jakbyś miał jakiś kibelek w którym będzie wstępna fermentacja owoców, wtedy łatwiej będzie ci usunąć owoce. Ja mam duży pojemnik fermentacyjny, ale jak kupisz taki duży z Castoramy, dobrze go wymyjesz i wyparzysz będzie dobrze. Zalej owoce letnią wodą z cukrem (ale nie całą wodą którą musisz użyć