Aktywne Wpisy
wilk633 +66
#smokwawelski #krakow #zwiedzajzwykopem
Pamiętam jak za małolata byłem w krakowie na wycieczce szkolnej a jako że bardzo wtedy lubiłem czytać powieści fantasy to bardzo byłem podekscytowany żeby zobaczyć tego smoka wawelskiego którego nam dodatkowo hypeował wychowawca praktycznie przez całą podróż a jak przyszło co do czego i w końcu go zobaczyłem tego 'smoka' to reakcję miałem mniej więcej jak w obrazku
Pamiętam jak za małolata byłem w krakowie na wycieczce szkolnej a jako że bardzo wtedy lubiłem czytać powieści fantasy to bardzo byłem podekscytowany żeby zobaczyć tego smoka wawelskiego którego nam dodatkowo hypeował wychowawca praktycznie przez całą podróż a jak przyszło co do czego i w końcu go zobaczyłem tego 'smoka' to reakcję miałem mniej więcej jak w obrazku
##### Koszty życia w UK (na podstawie średniej wielkości miasta) #####
1. Mieszkanie:
- Pierwszą i najdroższą rzeczą oczywiście jest mieszkanie. Obecnie ceny nieruchomości w Szkocji spadły dosyć mocno. Wynajem tzw. 1 bedroom flat (pokój z salonem) można dostać już za 350 funtów miesięcznie. Oczywiście jest to opcja bardzo budżetowa, nie oczekujmy dużego standardu. Możemy za to liczyć na prywatność w porównaniu do wynajmowanie pokoju.
Poniżej przykładowe mieszkanie za 400 funtów. Spokojna okolica, 20 min piechotą do centrum.
https://i.imgur.com/c7w0bKv.jpg
2. Rachunki:
- Obowiązkową opłatą jest council tax. Składa się na to wywóz śmieci, woda. ( W Szkocji woda jest już wliczona w council tax. W Anglii trzeba doliczyć dodatkowo około 15 funtów miesięcznie. W zależności od lokalizacji, wielkości i standardu naszego mieszkania wyliczany jest tzw. "band". Na mieszkanie ze zdjęcia wyżej jest najtańszy próg, 95 funtów miesięcznie.
- Kolejne opłaty to prąd i gaz. Średnia za oba źródła to około 60 funtów miesięcznie.
- Internet + telefon stacjonarny. Najtańsza opcja to 11Mb za 20 funtów miesięcznie.
3. Transport:
Jeżeli nasza praca jest daleko od domu, możemy skorzystać z transportu publicznego. Cena miesięcznego karnetu na autobusy miejskie wynosi około 65 funtów.
4. Nie samą pracą człowiek żyje - Wyjścia
W zależności od naszych potrzeb możemy np.:
- Wyjście w sobotę do baru na parę piw ze znajomymi to koszt średnio: 20 funtów (3 piwa po 4 funty + kebab ;)
- Jeżeli stronimy od imprez i wolimy wyjście np. do włoskiej knajpy koszt kolacji wyniesie nas podobnie: 20 funtów (P--o £4, Bruschetta £5, Carbonara £11)
- Jeżeli wolimy spędzić sobotni wieczór trochę inaczej, możemy wyjść np. do kina. Średni koszt seansu to 11 funtów. Jeśli do tego dodamy jakieś przekąski i picie, cały koszt wyniesie podobnie jak poprzednie opcje.
5. Zakupy:
Poniżej przykładowa dzienna dieta wraz z kosztami.
- Śniadanie: 3 jajka (£0.30) + pieczywo (bułka £0.25) = £0.55
- Drugie śniadanie: owsianka 50g (£0.05) + banan (£0.20) = £0.25
- Obiad: pierś z kurczaka (£1.05) + ziemniaki (£0.25) + warzywa (£0.30) = £1.60
- Deser: lody: (£0.50) + kawa (£0.10) = £0.60
- Kolacja: serek wiejski (£0.75) + pieczywo (bułka £0.25) = £1
Dzienny koszt to około 4 funty x 30 dni = £120. Oczywiście do tego dochodzą różne artykuły jak: przyprawy, masło, olej + chemia tj. detergenty, higiena osobista (średnio £40 na miesiąc)
Podsumowanie:
1. Mieszkanie - £400
2. Rachunki - £80
3. Transport - £65
4. Wyjścia - £80
5. Zakupy - £160
= £735
Dodatkowe informacje:
- najtańszy karnet na siłownie = £20
- utrzymanie samochodu = benzyna (50l= £60) + ubezpieczenie (£43) + road tax (£12) = £115
Oczywiście wszystko zależy od naszego standardu życia. Jakie produkty kupujemy, gdzie wychodzimy, jakie mamy hobby. Dla osoby która przyjeżdża na wyspy czysto zarobkowo i chce jak najwięcej odłożyć w krótkim czasie, koszta mogą być jeszcze mniejsze. Zamiast całego mieszkania można wynająć pokój (£350 z rachunkami). Do pracy chodzić na piechotę lub dojeżdżać rowerem. Zamiast wychodzić do baru, wyjść na spacer, pograć w piłkę itp. Miesięczne koszta można takim sposobem ograniczyć do około 500 funtów.
Możesz mi w ogóle polecić jakieś fajne miejsca gdzie można pojeździć w okolicy? Albo może masz ochotę pojeździć razem?
Nie wiem, czy chcesz jeździć ze mną :P Jeżdżę bardzo spokojnie - mam moto dopiero od niedawna i to cruisera, więc ciężko by mi było nadążyć za sportem albo nawet turystykiem ¯\_(ツ)_/¯
Ja mandat dostałam za prędkość, ale jadąc samochodem. Nie polecam 100GBP i 3
Już jestem w grupie Loch Lomond bikers i Glasgow bikers ale w sumie kolejna nie zaszkodzi :D
Ludziom tez nie przeszkadza ze przez 10lat za granica zamiast polepszac sobie standard to nadal mieszkaja "na pokoju". Dla mnie to był priorytet zeby jak najszybciej wyniesc
hmm tu mnie zaskoczyłeś, mieszkasz w tak rozwiniętym kraju i jeszcze narzekasz xd. chodzi o architekture, wygląd miast czy coś takiego? mnie np. odrzucają takie osiedla
https://www.google.com/maps/@54.5855681,-5.920213,3a,75y,260.05h,79.79t/data=!3m6!1e1!3m4!1sJMgg1IGYIJzYcnCBY5_dNA!2e0!7i13312!8i6656
wygląda mi to bardziej na jakieś slamsy a nie bogaty kraj (beton, zero przestrzeni i brak zieleni ale w sumie to i tak lepsze niż
Ja od paru lat mieszkam u mojej partnerki ktora kupila mieszkanie w kamienicy. Cos w stylu jsk na miniaturce co zamiescilem w poscie na gorze. Niby lepsza dzielnica, mieszkanie zrobione nowoczesnie, no ale to nadal kamienica
W Szkocji jak mowilem