Wpis z mikrobloga

Pacjent - 159 2.4 Qtronic FWD. Do wymiany mam konwerter. Są na allegro regenerowane konwertery za 500 PLN (pod warunkiem odesłania swojego egzemplarza). Warto w to iść czy tylko hurr durr nowy z ASO za pierdyliard? Te regenerowane wyglądają legitnie, firmy je oferujące również wyglądają dość profesjonalnie.
#alfaromeo #alfaholicy #samochody
  • 20
Jakie są objawy walniętego konwertera?

@mirasek69: efekt ślizgania, obroty rosną nieproporcjonalnie do prędkości, lock-up ma problemy z zapięciem (nagle wyrywa do przodu mimo że bieg nie był zmieniony) i odgłos tarcia metalu o metal (coś jak szum wydobywający się z pod maski).
@szejk_wojak: ja długo jeździłem z podobnymi objawami i teraz doszły też drgania w czasie jazdy. będę wymieniał na używkę całą. powodzenia z regeneracją i uważaj na skrzyniarzy, bo to #!$%@? są ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@szejk_wojak: wiesz, niby opiłków nie ma, nic mi się nie przypala tylko pogorszyła mi się dynamika. Daję mocniej gaz, a on zostaje na biegu i obroty lecą o 1k aż zapina się lockup. Wrażenie trochę jak na CVT - prędkość rośnie, obroty stoją przez jakiś czas. Jak depnę mocniej i zredukuje, to jest idealnie.
A wymieniam, bo mam wibrację, czasem szarpie i cofa mi przy dużych nachyleniach. Dużo rzeczy ma spieprzonych.
@mirasek69: skrzynia używana z gwarancją? Sceptycznie jestem nastawiony ( ͡° ͜ʖ ͡°) Co obejmuja ta gwarancja?

wszystkie objawy jakie wypisałeś wynikają z konwertera. Na Twoim miejscu nie wysypywałbym się tak ochoczo z kasy tylko najpierw zmienił jego właśnie.
@szejk_wojak: Gwarancja jest krótka, bo około miesiąca ale to wystarczająco żeby znaleźć ewentualne niedomagania w skrzyni. Co ważne gdyby okazała się szrotem, masz możliwość odzyskania pieniędzy za montaż/demontaż.

Mówisz? Cholera kusisz bardzo ( ͡° ʖ̯ ͡°) nastawiłem się na nową skrzynkę ale chyba pojadę sobie do Warszawy do tego Maktransa. W sterowniku miałem niby wymienione elektrozawory ale może być coś jeszcze na rzeczy. Na Pomorzu jest w
Mówisz? Cholera kusisz bardzo ( ͡° ʖ̯ ͡°)

@mirasek69: Nic nie tracisz. Jak po wymianie konwertera dalej się coś będzie działo a sterownik masz regenerowany to sobie zmienisz skrzynie ale odejdzie Ci koszt konwertera właśnie.

Ja prawdopodobnie wezmę konwerter stąd (wszystkie aukcje należą do jednej firmy)
https://allegro.pl/kategoria/uklad-napedowy-sprzegla-50880?string=alfa%20hydrokinetyczneℴ=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-wp-mp-aut-1-5-0621&stan=nowe

montaż max 200 zł i heja ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@szejk_wojak: Montaż 200zł? Weź nie żartuj. Gdzie?! Mój mechanik krzyknął 300zł za wymianę elektrozaworów, a co dopiero konwertera, gdzie trzeba opuszczać skrzynię ;/

Ja chyba wolę zawieźć to do skrzyniarzy. Wiesz jak potem jest "Panie, co pan żeś za gówno przywiózł, nie zwrócę za robociznę". Z kolei sklep "niefachowy montaż, proszę #!$%@?ć". Niech zrobią to na swoich częściach, bo co jak dalej będzie nie OK? Za robotę pewnie zapłaci się stówkę,
@mirasek69: Nie wiem czy mi nie robi po znajomości, bo to taki mój somsiad trochę (mieszkamy na jednym osiedlu). W każdym razie już kilka rzeczy mi robił i zawsze wywalałem oczy jak przychodziło do zapłaty bo miałem naszykowane co najmniej kilka stów więcej ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Np. poszła mi szpilka od kolektora (standard w 2.4). Nowe szpilki, nowa uszczelka, splanowany kolektor z montażem + wycinka DPF