Mirki, jaki słodzik polecacie? Teraz uzywam erytrolu, ale chcialbym jakis słodzik bezkaloryczny na bazie aspartamu lub czegos podobnego. #mikrokoksy #dieta
@Lubie_zupe: ja używam ksylitolu - imho nie warto ciąć kalorii na słodzikach - jeśli faktycznie psują ci bilans to zwyczajnie oznacza że używasz ich za dużo albo tniesz zbyt drastycznie ¯\_(ツ)_/¯
@lubie_zupe używaj takiego który Ci najbardziej smakuje. Dla mnie stewia jest okropna i wolę ja do śmieci wyrzucić już użyć. Ja używam najtańszego z osiedlowego sklepiku, ale smakuje mi także ten z Rossmana, Lidla. Kieruj sie tu smakiem.
@Lubie_zupe: o czym ty mówisz? XD ani arytrol ani ksylitol nie są cukrami prostymi, nie podnoszą poziomu cukru w krwi i mają 0 indeks glikemiczny xD nie mówiąc i tym że mają inne właściwości zdrowotne (ksylitol dobrze robi na zęby, erytrol na tętnice)
@Estetykatopodstawa Stevia zmienia calkowicie smak wiec odpada. Widze slodziki albo na bazie aspartamu, albo sacharynianu sodu i nie wiem ktory bedzie mniej zmienial smak :D
@powaznyczlowiek: ksylitol podnosi i ma indeks glikemiczny na poziomie 8 oraz posiada kalorykę (240 kcal / 100 g). ¯\_(ツ)_/¯.
@Lubie_zupe: Osobiście polecam rotować słodziki jak i nie bać się aspartamu. Dodatkowo zastanów się czy, aby na 100 % potrzebne Ci słodzenie czymś co ma zero kalorii, bo cukier nie jest taki straszny na takim poziomie na jakim trwa na niego nagonka.
@powaznyczlowiek Erytrol tak, ksylitol ma cukry proste i sporo kcal. A chce zamiast erytrolu slodzik do np. kawy, bo erytrolu wychodzi duzo objetosciowo i zmienia troche smak.
@Lubie_zupe: Mirki, że się tak chamsko włączę, a próbowaliście jakiegoś słodzidła 0 kcal w kropelkach? Bo poszukuję takiego, ale póki co dorwałam w łapy tylko stewię
@Kasahara: o a to ciekawe ( ͡°͜ʖ͡°) skąd masz takie info? Co do IG sprawdziłem i faktycznie mój błąd - kaloryczność tak jak napisałem w pierwszym komentarzu
ksylitol ma cukry proste
@Lubie_zupe: ja jebe skąd takie rewelacje? Wydaje mi się że nie masz pojęcia o czym piszesz i prędzej czy później zrobisz sobie krzywdę ¯\_(ツ)_/¯ ja stąd spadam powodzenia ;)
Przecież sam indeks glikemiczny jest wyznacznikiem przecież wyrzutu glikozy po spożyciu danego pokarmu. Ogólnie glukozę wyrzuca wszystko - nawet białko. I to nie jest proces zero-jedynkowy w przypadku diabetyków, bo wyrzutów glukozy i insuliny nie da się wyeliminować, a jedynie ograniczyć i o to ograniczenie właśnie chodzi.
@Kasahara Pan powaznyczlowiek pisze jakby pozjadal wszystkie rozumy, a Jego wiedza wydaje się być znikoma. W kazdym razie kupie jakis slodzik na bazie sacharynianu i jeden na bazie aspartamu i porownam jak to sie ma do smaku ;)
@powaznyczlowiek: dodatkowo oprócz indeksu glikemicznego trzeba patrzeć na ładunek glikemiczny, który jest lepszym wyznacznikiem. Przy zjedzeniu 25 g ksylitolu, bo zakładam, że ktoś tyle może dodać do omletu wpływ na ładunek glikemiczny takiego omleta będzie niemalże pomijalny, biorąc pod uwagę otoczenie B i T oraz ewentualnie innych Ww. Natomiast, jeśli sobie wrzucimy 50 g do herbaty, bo ktoś lubi słodką, to ładunek może być o wiele większy i wpłynąć na poziom
#mikrokoksy #dieta
Poprostu nie chce dostarczac cukrów prostych, dlatego mysle o czyms bezkalorycznym.
.
Stevia zmienia calkowicie smak wiec odpada. Widze slodziki albo na bazie aspartamu, albo sacharynianu sodu i nie wiem ktory bedzie mniej zmienial smak :D
@Lubie_zupe: Osobiście polecam rotować słodziki jak i nie bać się aspartamu. Dodatkowo zastanów się czy, aby na 100 % potrzebne Ci słodzenie czymś co ma zero kalorii, bo cukier nie jest taki straszny na takim poziomie na jakim trwa na niego nagonka.
Niby tak, ale w miejsce tej lyzeczki cukru wolalbym zjesc cos innego :D
Sa na alledrogo jakies w plynie, ale tak jak wyzej, stewii nie dotykam od kiedy jej sprobowalem.
@Kasahara: o a to ciekawe ( ͡° ͜ʖ ͡°) skąd masz takie info? Co do IG sprawdziłem i faktycznie mój błąd - kaloryczność tak jak napisałem w pierwszym komentarzu
@Lubie_zupe: ja jebe skąd takie rewelacje? Wydaje mi się że nie masz pojęcia o czym piszesz i prędzej czy później zrobisz sobie krzywdę ¯\_(ツ)_/¯ ja stąd spadam powodzenia ;)
Przecież sam indeks glikemiczny jest wyznacznikiem przecież wyrzutu glikozy po spożyciu danego pokarmu. Ogólnie glukozę wyrzuca wszystko - nawet białko. I to nie jest proces zero-jedynkowy w przypadku diabetyków, bo wyrzutów glukozy i insuliny nie da się wyeliminować, a jedynie ograniczyć i o to ograniczenie właśnie chodzi.
Pan powaznyczlowiek pisze jakby pozjadal wszystkie rozumy, a Jego wiedza wydaje się być znikoma. W kazdym razie kupie jakis slodzik na bazie sacharynianu i jeden na bazie aspartamu i porownam jak to sie ma do smaku ;)
Ale nvm