Wpis z mikrobloga

Ech.. wkurzyłem się dziś. Jak w tym kraju ma być dobrze?
Jadę sobie dziś samochodem, skręcam na światłach w prawo (mając okrągłe zielone). link do map googla. Tutaj autobusy MPK z tego pasa jadą prosto a samochody skręcają. Jest tam już przejazd rowerowy.
Zatrzymałem się prawilnie przed przejazdem i wychylam się żeby upewnić się na 100% że za słupkami samochodu nie czai się rower, zawsze staram się zwracać na to uwagę. Stałem tak może 3-4 sekundy rozglądając się i już trąbi zaszczany autobus za mną i popędza. No po prostu krew zalewa. Że pieszych nie ma to widać od razu, ale zobaczyć rower, który jest ostro po prawej stronie to nie jest łatwa sprawa. Nie dziwie się że mi na rowerze zawsze tak samochody zajeżdżają drogę - bo każdy ma to w dupie.
Kilka razy już rowerzysta mi podziękował przy takim skręcie bo się nie spodziewał że jakiś samochód go w takiej sytuacji zobaczy.
Chwilę potem tez parę aut za mną miało srogi ból d--y że nie wyprzedziłem rowera na żyletkę tylko puściłem auta z przeciwka i ominąłem szeroko.
Ja wiem że #krakow zakorkowany, łolaboga, rano do pracy, ale po pierwsze najważniejsze jest bezpieczeństwo. A po drugie miasto nie jest tylko dla samochodów.
#rower #boldupy
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mazaq1: jak ja nie znoszę takich Januszy kierowania. Wpieprzy się ci przed maskę, bo on ma być pierwszy. Wyprzedzi na strefie 30, bo on koniecznie musi 50. Potem taki stoi przede mną na tych samych światłach. Nie zyskał nic, ale on musi starym passeratti, bo nie wytrzymie 0,0001sekundy. Zalesie i podludzie, na prawo jazdy powinno być też badanie psychologiczne ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@mazaq1: bo jak zwykle problematyczna jest infrastruktura.
Gdyby przejazd był przy krawędzi jezdni, to nie musiałbyś się rozglądać, bo wszystko byś widział w prawym lusterku i w przedniej szybie, gdyby był odgięty od jezdni o jakieś 5 metrów, to również byś widział dużo więcej i co najważniejsze, nikt z tyłu by nie trąbił, że ci d--a na pasie została.
Działa to również w drugą stronę (kiedy wyjeżdżasz np. z podporządkowanej
lurker - @mazaq1: bo jak zwykle problematyczna jest infrastruktura.
Gdyby przejazd b...

źródło: comment_F8ePHCS7sqMx2mxTpWJaYviHDMKYTXJf.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@mazaq1: W podanym przypadku nie ma tam przejazdu rowerowego, także rowerzyści mają obowiązek przeprowadzić rower przez przejście. Nie mniej jednak gratulację za starania w poprawie bezpieczeństwa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz