Aktywne Wpisy
Zdefiniujmy pudełko
Ja bym powiedział tak
Pojemnik małych rozmiarów z łatwo otwierającym się przykryciem
Ja bym powiedział tak
Pojemnik małych rozmiarów z łatwo otwierającym się przykryciem
Teuvo +15
. @Linnior88 w malinach
Skopiuj link
Skopiuj linkWykop.pl
z tego co wiem wymiociny pszczół mają jakieś właściwości antybakteryjne, ale c--j wie czy biedni Polacy z tamtego okresu nie dodawali jeszcze jakichś gówien do tych słoików, żeby zwiększyć objętość.
Podobny temat jak z 'każdy wykorzystuje tylko 10% swojego mózgu' - no bo kto by nie chciał, by drzemał w nim
Komentarz usunięty przez autora
Ja bym się zastanowił
"Miód zawiera bowiem stosunkowo często przetrwalniki bakterii jadu kiełbasianego, które pszczoły przypuszczalnie znoszą do ula wraz pożytkiem zanieczyszczonym drobinami kurzu (choć jak to się dokładnie dzieje, do końca nie wiadomo)."
Źródło: http://www.racjonalista.pl/forum.php/s,744732
@wigr: Absolutnie tego nie rób. Wodę w rondelku podgrzej do maksymalnie 40st i w takiej wodzie miód pozostaw do odkrystalizowania. Problem w tym, że powinieneś trzymać taką temperaturę do czasu odkrystalizowania. Słoiczek nie jest duży, więc w ciągu kilkunastu godzin powinien zrobić się lejący. Więc z kilka razy po drodze będziesz musiał podgrzewać (wymieniać) wodę. Chyba, że masz jakiś podgrzewacz, który trzyma temperaturę konkretną (np. piekarnik :) ).
Zagotowanie spowoduje, że będziesz miał cukier o smaku miodu bez właściwości odżywczych i zdrowotnych. NIGDY nie rozpuszczaj miodu w temperaturze wyższej niż
Komentarz usunięty przez moderatora
@bulkazbetonem: ale że w żołądku ? (✌ ゚ ∀ ゚)☞