Wpis z mikrobloga

Co się odjaniepawla z moim internetem to po prostu mi ręce opadają. Jak normalny obywatel i szanujący się Mireczek chciałem sobie poczytać mirko ale mój internet mnie dobija. Od kilku dni pingując stronę wp.pl w celu sprawdzenia mam ping na poziomie 1000 - 3000 bez korzystania z internetu oczywiście. Przed "awarią" miałem pingi rzędu 30-40. Dzwoniąc na infolinię Orange 5x bodajże przyjechał majster, który kazał odłączyć filtr telefoniczny, którego sami z Orange kazali mi podłączyć (fucklogic). Oczywiście w trakcie wizyty mnie nie było nie dostałem telefonu, że serwisant przyjedzie czyli załatwiał sprawę z siostrą, która nie ogarnia tematu. Po wizycie speca dostałem telefon gdzie gość mówi mi, że każdy test nie może być przez Wifi, bo zakłócenia. Ok rozumiem, że wifi nie jest idealne ale 1,5 roku działało dobrze po czym jak się coś dzieje to moja wina. Teraz znowu coś zmienili na centrali najprawdopodobniej, bo teraz ping mam mniejszy ale nie 30-40 jak było tylko jest 50-60 czyli 2x większy -.-. Tej żenady nie jest koniec na mojej ulicy mam 2 dostawców internetu Orange i Netia. Za Orange płacę 99zł miesięcznie pakiet Orange Love (kochają to moje pieniądze) internet oczywiście 1-10mb czyli u mnie w domu jest 7mb (w XXI wieku i nie mieszkam w lesie tylko w mieście) wszystkie ulice obok mnie mają już 10-20mb zakres ale ja nie. Macie jakieś pomysły co z tym zrobić, bo mi powoli opadają ręce. Netia odpada mimo, że światłowód 5m ode mnie, bo chce 3tys zł za podłączenie + ewentualne zerwanie z Orange. LTE odpada, bo nie ufam bezprzewodowym internetom. #internet #komputery #orange #ping ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Falcinho - Co się odjaniepawla z moim internetem to po prostu mi ręce opadają. Jak no...

źródło: comment_fyskrFuRKP3il1VwVY9CurJbviQG1Ui7.jpg

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
@Falcinho: Jesteś na 100% pewien, że nie złapałeś jakiegoś syfu, który wysyła coś w tle? Jesteś w stanie to sprawdzić na różnych urządzeniach kiedy pozostałe są zupełnie wyłączone?
To jest ADSL? Jesteś w stanie pokazać parametry linii ?
  • Odpowiedz
@motaboy 100% pewności nie mam ale skanowałem komputer swój i niby nic nie ma. Inne w domu nie wiem. Nie wiem jak sprawdzić parametr linii. @s_t_u_l_e_j Przyjacielu wyślij mi 3k na konto to dziś idę i zakładam Netię :)
  • Odpowiedz
@Falcinho: Odłącz fifirifi i podłącz komputer przez komórkę. Zobaczy czy będą podobne objawy. Bo jeśli tak, to masz coś brzydkiego w majtkach. Aczkolwiek wątpię w to. Jeśli to ADSL to ten filtr służy właściwie tylko do tego, żeby się dało standardowy telefon podłączyć - jeśli go nie masz (telefonu), to nie musisz go podłączać.
  • Odpowiedz
@Falcinho: Zasadniczo w każdym routerze da się podejrzeć parametry tłumienia. Nie pamietam gdzie to jest w tych nowych pudełkach od Orange. W sumie niewiele możesz z tym zrobić. Tyle, że zazwyczaj te parametry mogą Ci pozwolić stwierdzić że coś jest poważnie nie tak (pamiętam że pierwszy często cierpiał upload). Jesli to nie jest jakieś malware które wysyła coś w tle, to sam za bardzo nic nie będziesz w stanie zrobić. A
  • Odpowiedz
@motaboy Dobra zagadka rozwiązana i wypadałoby trochę przeprosić Orange :). Powodem był telefon mojej siostry. Po podłączeniu laptopa po kablu wszystko było ok, a więc dalej włączałem każdy sprzęt osobno po wifi i sprawdzałem czy działa. W telefonie siostry było włączone przesyłanie zdjęć do google czy coś w ten deseń czyli cały czas działał jej upload -.-. Dzięki za pomoc i zawsze się człowiek czego uczy szkoda że trwało to 5 dni
  • Odpowiedz