Wpis z mikrobloga

Co powiecie na bułeczki z burakiem?
Mam dla Was kilka rad jak stworzyć takie cuda w domu.

Na ok. 10 dużych bułeczek potrzebujesz:
350 ml letniej wody
13 g suszonych drożdży
15 g soli
5 g cukru
950 g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
5 łyżek stołowych oleju
400 g ugotowanych buraków

Aby je przygotować...
Drożdże zalej 50 ml wody i pozostaw na 10 minut, aby się uwodniły. Wcześniej ugotowane i ostudzone buraki obierz, zblenduj na gładką masę i pozostaw je na 10 minut, aby oddały nadmiar soku, który po tym czasie odlej. Mąkę umieść w misce, dodaj sól, cukier, olej, drożdże oraz buraki. Dodaj na początek 300 ml wody, a jeśli przy wyrabianiu będzie taka potrzeba, dolej jeszcze nieco wody. Wyrób ciasto na gładką, elastyczną masę, stosunkowo miękką, ale odchodzącą od ręki. Wyrobione ciasto pozostaw na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (podwojenia swojej masy). Po tym czasie uformuj bułeczki i pozostaw jeszcze na 20-30 minut do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzej do 80-100°C i umieść w nim bułeczki. Po włożeniu bułeczek do piekarnika podnieś temperaturę do 200°C na 20 minut. Przed włożeniem bułeczki można nagnieść np. tak, aby przypominały poznańskie lub kajzerki. Bułeczki powinny delikatnie zarumienić się na wierzchu, chociaż będzie to słabo widoczne.

Smacznego!
... bo domowe jest lepsze!

#pieczzwykopem #jedzzwykopem #sniadanie #kolacja #pyszne #gotowanie #lodz
Pobierz
źródło: comment_fjnzLMM7QZmH6J2X56WJpi0d0QgTh7zG.jpg
  • 2
@veldrinn: Ale za to jakby smakował z tą wołowinką... ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ej, tak nie można narobiłeś mi ochoty na mięsko, a jest dopiero 9. Za tydzień koniecznie wstawka z czymś mięsnym! ((oo))