Wpis z mikrobloga

Witam drogich Mirków i Mirabelki spod tagu #biegajzwykopem i #bieganie otóż mam problem.

Wczoraj podczas biegu poczułem ból w dolnej zewnętrznej cześci prawego kolana, dziś sytuacja się powtórzyła. Nie jest to silny ból, ale utrzymujący się cały czas podczas biegu (przy wchodzeniu po schodach i normalnym chodzeniu nic nie czuć). Biegam regularnie od dwóch miesięcy a te dwa treningi są pierwszymi w czerwcu (poprzedni był 30 maja) było to 2x6km w nawet dobrym tępie jak na mnie ( srednio 6min/km ) choć nie forsowałem się znacząco. Biegam po parku, dośc wyboistym, często podbiegam pod małe wzniesienie lub zbiegam w dół.

I teraz pytanie do Was, czy jest to oznaka przeciążenia czy może to być początek czegoś poważniejszego i lepiej sprawdzić to u specjalisty. Byłbym bardzo wdzięczny za jakieś wskazówki :)
  • 4
@nim537: brzmi jak pas biodrowo-pisczelowy. Mi fizjo to jedną wizytą rozmasowała, możesz też próbować samodzielnie rolować (powinno solidnie boleć). U mnie było tak, że po ~4km przychodził ostry ból po zewnętrznej stronie kolana i potem długo trzymał, a przerwy tygodniowe czy dwutygodniowe nic nie dawały - potem było znowu to samo po ~4km. Pójdź do fizjo jeśli masz taką możliwość, to najlepsza opcja :)