Aktywne Wpisy
taka_sobie_ +8
Jestem znudzona życiem i nie jest to zarzutka. Mam pracę marzeń, około 10k miesięcznie na rękę i jakoś tak nie chce mi się nic. Ileż można w robocie codziennie robić to samo. Ileż można kupować ciuchy, ileż można chodzić do restauracji gdzie obiad potrafi kosztować 120 zł. Już mnie to nie jara, coraz częściej wolę iść do turka na dobry kebs, a im podlejszy wystrój tym lepiej. Ostatnio byłam na Rynku w
wfyokyga +51
Dzisiaj to się wyśpię za wszystkie czasy, jest 1:54 a ja wstaję o 4:30 xDDD
Po odzyskaniu niepodległości 11 listopada 1918 roku oraz po podpisaniu Traktatu Wersalskiego 10 lutego 1920 r. Polska wkroczyła w nowy etap historii. Wydarzenia te pozwoliły jej m. in. uzyskać dostęp do morza. Był to niewielki, bo 140 kilometrowy odcinek, który w większości zajmował piaszczysty Półwysep Helski. W związku z tym trzeba było dobrze zagospodarować ten teren, bowiem sprawy Pomorza stanowiły jeden z najważniejszych problemów gospodarczych i politycznych II Rzeczypospolitej. Jednym z priorytetów było odcięcie się od Wolnego Miasta Gdańska poprzez budowę własnej „bramy na świat”. Narodowy sen o dostępie do Bałtyku, o flocie, o morskiej potędze się spełnił. Gdynia jako zaplecze rozwijającego się portu ewoluowała z wioski rybackiej w letnisko, aż w końcu stała się miastem.
Link do znaleziska Gdynia – miasto „z morza i marzeń”
Poniżej wołam osoby, które wyraziły chęć otrzymywania powiadomień o nowych wpisach.Jeśli ktoś chciałby dopisać się do listy, proszę o zostawienie plusa przy przeznaczonym do tego komentarzu pod niniejszym wpisem. Zachęcam również do obserwacji pierwszego tagu, którym opatrzone zostało linkowane znalezisko (tag autorski)
Dodatkowe Tagi: #gruparatowaniapoziomu #qualitycontent #ciekawostki #prawo #geografia #kultura #handel #pieniadze #wojna #zainteresowania #zwyczaje #polityka #technologia #polska #francja #wojsko #historia #nauka #pakt
@porBorewicz07: Miasto z morza (2009) - Filmweb
http://www.filmweb.pl/film/Miasto+z+morza-2009-478276