Wpis z mikrobloga

Wczorajszy moj post nie spotkał się ze zbyt dużym rozglosem. Ale nic to. Niezrazony wierze w siłę słowa Bożego i znow proszę #mirkomodlitwa o wytrwałość w gloszeniu słów Pana.

Dzisiejszy cytat z pisma świętego bedzie tym co nasz stwórca mowi o osobach niepełnosprawnych. Czesto takie osoby sa zachecane w #katolicyzm do czynnego udziału, a jest to błędem. Zobaczmy co mówi słowo Boże:

Nikt, kto ma zgniecione jądra lub odcięty członek, nie wejdzie do zgromadzenia Pana. – Księga Powtórzonego Prawa 23: 2

– (…) Ktokolwiek z potomków twoich według ich przyszłych pokoleń będzie miał jakąś skazę, nie będzie mógł się zbliżyć, aby ofiarować pokarm swego Boga. Żaden człowiek, który ma skazę, nie może się zbliżać – ani niewidomy, ani chromy, ani mający zniekształconą twarz, ani kaleka, ani ten, który ma złamaną nogę albo rękę, ani garbaty, ani niedorozwinięty, ani ten, kto ma bielmo na oku, ani chory na świerzb, ani okryty liszajami, ani ten, kto ma zgniecione jądra. (…) Tylko nie będzie podchodził do zasłony i nie będzie się zbliżał do ołtarza, bo ma skazę. Nie będzie bezcześcił moich świętości, bo Ja, Pan, jestem tym, który je uświęca! – Księga Kapłańska 21: 17-23

#chrzescijanstwo pomyslalem ze warto sprobowac zachecic do rozwazania w sercu tych słów: #gimboateizm #ateizm #gimbokatolicyzm #religia

Link do poprzedniego wpisu: https://www.wykop.pl/wpis/32379395/pomyslalem-ze-fajnie-byloby-rozpoczac-inicjatywe-w/
  • 26
@PtactwaWiele: ale wiesz ze odnosi się to do synów Aarona czyli kapłanów, nie do wszystkich ludzi?

"16 Dalej Pan powiedział do Mojżesza: 17 «Tak mów do Aarona: Ktokolwiek z potomków twoich według ich przyszłych pokoleń będzie miał jakąś skazę, nie będzie mógł się zbliżyć, aby ofiarować pokarm swego Boga. 18 Żaden człowiek, który ma skazę, nie może się zbliżać - ani niewidomy, ani chromy, ani mający zniekształconą twarz, ani kaleka, 19
@PtactwaWiele: "Jest to bowiem rzecz dobra i miła w oczach Zbawiciela naszego, Boga, który pragnie, by wszyscy ludzie zostali zbawieni i doszli do poznania prawdy. Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek, Chrystus Jezus, który wydał siebie samego na okup za wszystkich jako świadectwo we właściwym czasie." 1Tm 3-6

Chrystus sam przebywa wśród chorych i uzdrawia niewidomych, chromych, trędowatych, rozgrzesza nierządnice, co więcej robi to nawet
Jestem prostym człowiekiem i nie potrafię rozmawiać z takimi faryzeuszami jak Ty:) ale co powiesz na to że mężczyżni nie mogą rodzić dzieci, czy to wg Ciebie też świadczy że nie jesteśmy równi w oczach Pana? Równość, wolność, tolerancja!!!
Nie należe do żadnej organizacji religijnej, nawet nie chodzę do kościoła ale często zastanawiam się co macie z tej działalności? Jakieś profity? Ktoś wam za to płaci?
@PtactwaWiele: Tak, ale nie ma tu na myśli prawa ludzkiego,czyli Talmudu i Miszny, a wypełnienie prawa Boskiego, czyli dekalogu mojżeszowego. Mówi o tym wprost w Mt 5,17-20 krytycznie odnosząc się do przesadnego przestrzegania praw ludzkich, w których lubowali się faryzeusze i uczeni: "Bo powiadam wam: Jeśli wasza sprawiedliwość nie będzie większa niż uczonych w Piśmie i faryzeuszów, nie wejdziecie do królestwa niebieskiego."
@adgebworthy: @PtactwaWiele: są nieprawidlowosci które dyskwalifikują np. Brak obu dłoni ale z tego co wiem kapłanem możeosoba z nieprawidłowościami zostać ale musi byc wydana zgoda biskupa diecezji na przyjęcie takiego kandydata.

Z tego co poczytałem ale nie jestem pewien na 100%
@PtactwaWiele: dlaczego? Pismo Święte traktuje się jako całość i nie interpretuje się tylko jednej sprawy poprzez jedno. Impotenci nie mogą być kapłanami, osoby ciężko niepełnosprawne również. Nieprawidłowości mogą być różne nie tylko fizyczne.

@prosile: przeciez masz wyraznie napisane kto nie moze zostac kaplanem. Nie widze tu pola do interpretacji.

@spalam__sie: jak chcesz komus odpisal tak zeby to zobaczyl to przy jego komentarzu nacisnij odpowiedz.

Ale przeciwskazania do rodzenia dziecka przez mezczyzne sa dosc oczywiste, ale juz kobiet jako kaplanow albo osob z liszajami czy zlamaniem konczyny nie ss tak oczywiste prawda?