Wpis z mikrobloga

#hacking #niebezpiecznik #bezpieczenstwo #windows10

Witam mirki, dzisiaj na mojej maszynie zdarzyła się sytuacja nietypowa. Komputer dostał bluescreena i po uruchomieniu otwarty był folder (picrel). Jak się domyślam programy nieciekawe i robiące sporo zamieszania. W ogóle nie mam pojęcia co to za ukryty folder, co to za CLSID (nie da się do tego folderu już przejść gdy go zamknąłem) i nie wiem co robić poza przeskanowaniem malwarebytes. Dodam jeszcze, że komputer zmienił domyślną klawiaturę na język rosyjski XD
Jakie mogą być problemy wynikające z tego i co powinienem zrobić?
Zrobiłem kopię zapasową najwazniejszych rzeczy i punkt prrzywracania systemu. Co dalej?
j4ace - #hacking #niebezpiecznik #bezpieczenstwo #windows10 

Witam mirki, dzisiaj ...

źródło: comment_jRxCH6FlEnB1CMz8G1DzJ6Y5THfAMcnk.jpg

Pobierz
  • 34
@j4ace: no to raczej nic się nie stanie, po prostu przypadkowo otworzył ci się zasób sieciowy. Ustaw w windowsie profil sieci jako publiczna a nie prywatna, wtedy ograniczone jest udostępnianie takich zasobów.
@piotrulos trochę się cykam, że ktoś trzyma takie rzeczy na kompie i jesteśmy w jednej sieci xD
Co prawda samemu zdarzyło się pisać jakieś trojany na zaliczenie, ale to raczej pod kątem edukacyjnym
@RightInTheFeels
@beer_man
@jamerokudasaj
@technic
@piotrulos
@Koliat Wołam. Dzisiaj odpalam kompa po przeczyszczeniu malware bytes (nic nie znalazło). Nagle komputer mocno zwolnił i gdy próbowałem włączać menedżer zadań to automatycznie się wyłączał i tak kilka razy. Zrestartowalem i zaczęło mi zakryptowywać (nie wiem czy tak się mówi) pliki na dysku, skapnalem się tak w połowie procesu. Wyłączyłem komputer, zbootowalem linuxa z pendriva i połowa plików na dysku ma rozszerzenie .amnesia i instrukcje jak