Aktywne Wpisy

RepeatPlease +29
Chat GPT twierdzi że za dwie czekolady zapłacę 10.07zl, czy jest ktoś kto kupił dwie i może rozszyfrować ostateczną cenę 🤣 #biedronka
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz

Na mapach w odwzorowaniu Merkatora długie trasy lotnicze są oznaczane jako odcinki łuków - że niby służy to kompensacji kulistości Ziemi.
Tak się składa, że w rodzinie mam stryja - pilota LOT-u. I zadałem mu pytanie wprost, czy lecąc na długich trasach do NY lub Chicago to czy pilotując:
- uwzględniając wykonywanie co jakiś czas zmiany kursu (czy leci łukiem)?
- oraz czy po starcie i osiągnięciu wysokości przelotowej musi ją systematycznie obniżać, by kompensować krzywiznę Ziemi?
Odpowiedzi były oczywiste.
1.Lata tak jak jest wytyczony korytarz powietrzny, nad Europą manewruje, ale nad oceanem jest to linia prosta.
2. Lata na +/- stałej wysokości przelotowej ewentualnie korygując, a wznoszenie czy tracenie wysokości jest związane ze stratem/podchodzeniem do lądowania.
Szach mat globusy
#lot #lotnictwo #samoloty #plaskaziemia
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: sokytsinolop
Dodatek wspierany przez: Wyjazdy studenckie
źródło: comment_Yv9l1iXX35iLd7o5pqmjvpYvVPeGjXKR.jpg
PobierzWiem, że zarzutka, ale jakby ktoś nie mógł sobie tego wyobrazić, to niech ma.
Odpowiedź: bo ziemia jest splaszczona na biegunach i lecąc ortodroma jest tamtędy krócej ;)
Zaorane, następny proszę
1. Bo się wogóle nie skręca. Ziemia jest płaska, bo patrz punkt 2 i rzutując ziemię na mapę ma się normalny prosty rysunek, taki jak zaznaczył 00df00df, tylko błędnie założono, że geograficznym środkiem jest biegun północny. Ziemia nie ma czegoś takiego jak środek,
Na tej mapie, będącej narzędziem lotniczym, wyznaczyłem ręcznie mniej więcej prostą drogę z Dubaju do Los Angeles, a potem z powrotem z Los Angeles do Dubaju algorytm służący planowaniu lotów (a więc jak najkrócej) wyliczył ją sam.
Moja kreska przez Afrykę i Atlantyk jest wyraźnie krótsza, z kolei ta wyznaczona przez Skyvectora nad biegunem dużo dłuższa.
Popatrz teraz na
źródło: comment_KcIMdE2o0e3XjT1jgJEVDWkm8wtPwQ6L.jpg
Pobierz@AnonimoweMirkoWyznania: Nie na lekkim pikowaniu tylko na bieżąco korygować swój poziom względem powierzchni Ziemi. I tak właśnie robią.
ps. pisz z normalnego konta żeby było wiadomo z kogo się śmiać ( ͡° ͜ʖ ͡°)