Wpis z mikrobloga

@lakukaracza_ Nie jestem zwolennikiem zaostrzania prawa aborcyjnego. Wręcz przeciwnie. Pod tym względem jestem lewakiem bardziej. Ale Twoje argumenty są beznadziejne.
Jeśli masz tasiemca albo nicienie, które na Tobie pasożytują i nie mogą żyć poza Twoim organizmem to są integralną częścią Ciebie, a nie innym życiem? Organizm dziecka jest pasożytem, a nie częścią matki
ziecko dla mnie zaczyna się w momencie gdy może samodzielnie, lub przy pomocy techniki przeżyć poza matką.

@lakukaracza_: czyli już od 21 tygodnia, co pokazała praktyka medyczna. Uważasz więc, że aborcja do 24 tygodnia to zabójstwo?
@whiteglove Bo żeby ochrzcić, potrzebny jest kontakt z wodą i wypowiedzenie formuły trynitarnej. Formułę da się powiedzieć bez problemu, gorzej z samą materia, a więc polaniem głowy woda :-)
@boguchstein Nie jest. Sw. Paweł szczególne poruszał kwestie niewolnictwa. Nie kazał się buntować przeciwko panom, ale owym panom nakazywał traktować niewolników jak braci.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@meres: chodziło mu tylko o Hebrajczyków, resztę mają w dupie. W starym testamencie są osobne prawa dla hebrajskich niewolników i innych. Są dokładne nakazy od Boga jak bić niewolników. Nigdzie w Biblii nie pada stwierdzenie, że niewolnictwo jest złe, mimo że, Bóg zadał sobie trudu i podał dokładnie tak ważne informacje jak rodzaj ubioru, który jest dozwolony. To było ważniejsze. Nawet w 10 przykazaniach nie znalazło się miejsce na małą wzmiankę
@boguchstein: bo prawo dla Hebrajczyków nie było specjalnie brutalne dzięki wszystkim przypadkom, kiedy ta banda pajaców próbowała swojego Boga oszukać. A poza tym, to dawaj, rozgranicz ile z Prawa Mojżeszowego było produktem boskim, a ile ludzkim, powodzenia. ( ͡ ͜ʖ ͡)
Jeżeli katolicy uznają dziecko od poczęcia, to dlaczego obchodzą urodziny a nie poczęciny?

@lakukaracza_: jeżeli już chcesz się z czegoś pośmiać to zauważ, że kościół początkowo nawet próbował walczyć z obchodzeniem dnia urodzin jako, że była to tradycja pogańska. Nakazywał aby świętować imieniny (święto patrona) oraz rocznicę chrztu świętego.
@Martellus: ja nawet nie próbuję, odrzucam wszystkie jednakowo ( ͡° ͜ʖ ͡°) Chrześcijanie i setki denominacji mają swoje wersje na wszystko. Niemal wszystkie, nawet sprzeczne ze sobą stwierdzenia da się jakimś cytatem z tej książki podeprzeć.