Wpis z mikrobloga

Warka 11 - Milkshake IPA [19 BLG / 7 ABV]

Laktoza, owoce i amerykański chmiel. W weekend sprawdzę jak wyszło. Piwo stoi już w butelkach od kilku miesięcy.

http://piwneopinie.pl/warka-11-anabanana-milkshake-ipa/

A przepis wrzucam tu:

ZACIERANIE

Słód Pale Ale Weyermann – 5,0 kg
Słód CaraPils Weyermann – 0,5 kg
Płatki owsiane błyskawiczne – 0,45 kg
Słód pszeniczny Weyermann – 0,3 kg

67 stopni – 60 minut
78 stopni – 10 minut

GOTOWANIE

60 min – Chmiel Simcoe – 20g
5 min – Laktoza – 400 g
5 min – Glukoza – 100 g
0 min – Chmiel Mosaic
Chmiel Citra – 40g brzeczka ostudzona do 70 Stopni
Chmiel Galaxy – 30g brzeczka ostudzona do 70 stopni

FERMENTACJA

Drożdże - US 05

BURZLIWA
Od 09.02 do 21.02

CICHA
od 21.02 do 21.03
Ananas – 1,6 kg – 7 dni
Banan – 1,5 kg – 22 dni
Wanilia – 2 laski – 22 dni
50g chmielu Galaxy – 3 dni

#piwo #pijzwykopem #piwneopinie #piwowarstwo
Pobierz
źródło: comment_2WX6AS9BNW2d4KCXnEh7ETbNh3WWNdeI.jpg
  • 8
@RomeYY to piłem po miesiącu i było na finiszu coś jaka oliwa, gorzkie, zalegające. Tydzień temu wziąłem 2 butle i nie było tego nieprzyjemnego finiszu. Sprawdzę jak jest dziś i jak będzie ok, rozdaje znajomym ;)